StoryEditor
hrvatski šef diplomacije

Grlić Radman o ruskim tvrdnjama da su ubili 74 hrvatska ‘plaćenika‘: "Odlazak Hrvata u Ukrajinu je njihova osobna stvar, ne vodimo evidenciju"

Piše desk  /  18.06.2022., 16:14h

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su u Ukrajini ubijena 74 hrvatska "plaćenika".

Ministarstvo obrane Ruske federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj "plaćenika" koji su se došli boriti u Ukrajinu protiv Rusije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu te broj preostalih u Ukrajini.

"Bilježimo prisutnost svakog stranog plaćenika"

"Rusko ministarstvo obrane prati i bilježi prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini", objavili su na svojim web stranicama.

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo plaćenici nego i oni koji su došli obučavati ukrajinske vojnike te pomagati u popravcima zapadnog oružja koje je poslano u Ukrajinu.

U tablici koju su objavili Rusi tako tvrde da su u Ukrajinu od 24. veljače, dakle od početka ruske invazije, stigla 204 hrvatska državljana. Od toga, tvrdi rusko ministarstvo obrane, 74 su ubijena, 51 je napustio zemlju te ih je s jučerašnjim datumom u Ukrajini ostalo 79.

Prema podacima koje je objavilo rusko ministarstvo obrane, Hrvatska je četvrta zemlja po broju ubijenih "plaćenika". Prva je Poljska s 378, druga je Rumunjska sa 102, a treće je Ujedinjeno Kraljevstvo sa 101.

Rusi tvrde da je Poljska prva po broju poslanih "plaćenika" (1831) te je slijede Rumunjska (504) i Ujedinjeno Kraljevstvo (422).

Ovi podaci nisu neovisno provjereni i lako je moguće da se radi o ruskoj ratnoj propagandi.

Grlić-Radman: Nemamo informacija o odlasku Hrvata u rat u Ukrajinu

Zasad je poznato da je u Ukrajini zarobljen jedan hrvatski državljanin, a jedan je ranjen te se vratio u Zagreb na liječenje. O ovim podacima ruskog ministarstva oglasio se i ministar Gordan Grlić-Radman.

"Odlazak naših državljana u rat u Ukrajinu je njihova osobna stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti o tome vodimo evidenciju. No čini nam se nevjerojatno da bi toliki broj naših državljana poginuo, a da mi to ne znamo. Odnosno, da nitko od nas nije zatražio konzularnu pomoć pa niti za izdavanje sprovodnice. Mogu kazati da ni naša veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić nema informacije da je u Ukrajini poginuo i jedan hrvatski državljanin", rekao je Grlić Radman za Jutarnji.

Kratko se oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova. "MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija osjetljive naravi", naveli su u MVEP-u, piše Jutarnji.

Dnevnik.ba

04. kolovoz 2022 16:38