StoryEditor
brane se sa slobode

Grlić Radman o Hrvatima u Zambiji: "Nemamo ništa novoga. Čekamo novo ročište“

Piše hina  /  07.03.2023., 13:22h

Nema novih informacija u slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji za pokušaj trgovine djecom, kazao je danas ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

„Nemamo ništa novoga. Naše veleposlanstvo je u stalnom kontaktu i stalno prati. Čekamo novo ročište“, kazao je Radman nakon sastanka s kosovskom kolegicom Donikom Gërvallom-Schwarz. 

Osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu djecom pušteno je prije dva tjedna iz zatvora u Zambiji i brane se sa slobode nakon što su ispunili sve tražene uvjete, uključujući i regulaciju boravišta.

Suđenje premješteno na viši sud

Datum novog ročišta nije još poznat jer je suđenje premješteno na višu sudsku instancu. Četiri hrvatska para ne smiju napustiti Zambiju, a rečeno im je i da im se ne preporuča napuštati privatni smještaj u kojemu će boraviti.

Osmero Hrvata uhićeno je početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Djeca su na nepoznatoj lokaciji

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Četvero djece iz Demokratske Republike Kongo koju su pokušala posvojiti četiri hrvatska para pod nadzorom su posebne jedinice za zaštitu i sigurnost djece, a na nepoznatoj su lokaciji zbog njihove sigurnosti, objavio je prošli petak zambijski dnevni list.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:48