StoryEditor
osuditi unitarizam

Grlić Radman: Ne može biti plinske Južne interkonekcije bez Hrvatske

Piše desk  /  12.02.2024., 13:36h

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman boravio je u ponedjeljak u Ljubuškom gdje se osvrnuo na trenutno političko stanje u Bosni i Hercegovini i nedavni dolazak pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Jamesa O‘Briena u Sarajevo.

- Do svakog rješenja se treba doći dogovorom, razgovorom i pregovorima, a nikako pritiscima. Poštujemo dolazak O‘Briena u Sarajevo gdje je izrazio podršku cjelovitosti i teritorijalnom integritetu BiH, što je i hrvatska pozicija od prvoga dana. Poštujemo i njegovu osudu separatizma. Ali treba osuditi i svake negativne tendencije, unitarizam i hegemonizam, koje su jednako opasne tendencije kada je u pitanju preglasavanje Hrvata u BiH kao najmalobrojnijeg naroda – rekao je hrvatski ministar.

On smatra kako samo pravedan Izborni zakon BiH koji će jamčiti jednakopravnost triju konstitutivnih naroda može osigurati dugoročnu političku stabilnost i institucionalnu funkcionalnost ove zemlje.

Spomenuo je i Grad Mostar, kao model i paradigmu svim gradovima u BiH, gdje je nakon dvanaest godina neuspjeha ipak postignut dogovor kojim su se održali demokratski izbori.

- Izabrana je vlast na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, kao i Gradsko vijeće koje čine i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i ostali. Upravo je taj multinacionalni karakter borba za prosperitet grada, a može biti i primjer za Sarajevo u kojem je boravio gospodin O‘Brien. Nama je žao što je u Sarajevu, koji je neki dan obilježavao 40 godina Zimskih olimpijskih igara, otkazano gostovanje hrvatskom pjevaču Toniju Cetinskom – napomenuo je on.

Kada je u pitanju Južna plinska interkonekcija, Grlić Radman naglašava da to ne može biti samo unilateralno pitanje te da je to pitanje i u interesu Republike Hrvatske.

- Ne može biti plinske Južne interkonekcije bez Hrvatske. Hrvatska je energetski čvor, zainteresirana je za energetsku neovisnost. Imamo krajnji cilj, a to je postići energetsku neovisnost o ruskom plinu. Dakle, cilj je energetska neovisnost, ali različiti su putovi do ostvarivanja načina kako će se time upravljati, a tu treba dati prostora za razgovor i pregovore. Nikakvi pritisci i nikakve prijetnje sankcijama ne vode dobrom rješenju – istaknuo je.

Hrvatski ministar naglašava da Dragan Čović ima njihovo povjerenje jer je on legitimno izabrani predstavnik hrvatskog naroda, predsjednik HNS-a BiH koje okuplja hrvatske stranke u BiH, kao i supredsjedatelj Doma naroda PSBiH. Dodaje da je Čović pokazao spremnost na suradnju te da je potrebno naći prostora za daljnji razgovor.

Govoreći o europskom putu Bosne i Hercegovine, Grlić Radman je siguran da naša zemlja tim putem može krenuti u ožujku i otvoriti novo poglavlje što će, prema njegovom mišljenju, prostor zapadnog Balkana učiniti još stabilnijim.

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 09:35