StoryEditor
Inicijativa tri mora

Grlić Radman najspominjaniji ministar u New Yorku: Najavio veliki sastanak kojem će domaćin biti Hrvatska

Piše hina  /  20.09.2023., 08:17h

Inicijativa tri mora biti će glavna tema ministarskog sastanka kvadrilaterale, između Hrvatske, Bugarske, Grčke i Rumunjske, koji će se održati na marginama Opće skupštine UN-a, a domaćin će mu biti Hrvatska, najavio je u New Yorku ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Inicijativa tri mora neformalna je politička platforma inicijative zemalja istočne i srednje Europe (država članica EU) na potezu Baltik-Jadran-Crno more.

Ministar vanjskih i europskih poslova kazao je da "ova inicijativa nikada nije bila važnija i snažnija, s obzirom da je i Grčka nedavno na samitu u Bukureštu pristupila toj inicijativi, a žele joj pristupiti i mnoge druge zemlje". Ona je ipak ograničena na europske države, uz snažnu podršku Europske komisije i strateških partnera, SAD-a i Njemačke, dodao je.

Inicijativa je, po riječima Grlića Radmana, prepoznala ovaj trenutak, osobito nakon ruske agresije na Ukrajinu, kao priliku za otvaranje razgovora o područjima koja su bila u temeljima njezina osnivanja, a to su digitalizacija, energetska diversifikacija i jačanje prometne infrastrukture, no sada su tu i nova područja vezano uz pritisak ilegalne migracije, kibernetičke napade i korištenje opskrbe energentima u političke svrhe.

Ovdje je važno jačanje i stabilizacija šire regije kako bi se smanjile razlike, gospodarske i socijalne, između tzv. starih i novih zemalja članica, istaknuo je hrvatski šef diplomacije.

SAD pokazuju snažniji interes

Po njegovim riječima, Sjedinjene Države pokazuju još snažniji interes za ovu inicijativu nego ranije. Upravo sada treba pokazati snagu, solidarnost i aktivnost, jer je riječ o važnim temama kao što je, primjerice, sigurnost opskrbe hranom. Tako će situacija u kojoj je Ruska Federacija izišla iz crnomorske inicijative o tranzitu žita, a Hrvatska ponudila svoje luke, također biti jedna od tema razgovora na ministarskom sastanku kvadrilaterale, kazao je.

Uzimajući u obzir sve negativne implikacije ruske agresije biti će riječi o tome kako pojačati našu suradnju i otvoriti područja od zajedničkog interesa  za stabilizaciju regije pa i Zapadnog Balkana, čiju europsku integraciju snažno podržavamo, kazao je ministar. Dodao je da će  tema razgovora biti i kako utjecati na Bruxelles da se Bosni i Hercegovini otvore pristupni pregovori s Europskom unijom.

Ministar vanjskih i europskih poslova sudjeluje u New Yorku na 78. zasjedanju Opće skupštine UN-a te na sastancima Svjetskog gospodarskog foruma, neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU kao i ministarskom sastanku za Summit budućnosti.  Uz sastanak u formatu kvadrilaterale s grčkim, rumunjskim i bugarskim ministrima, koji će se održati na inicijativu Hrvatske, sudjelovat će i na sastancima Američko-jadranske povelje (A5), Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i Srednjoeuropske inicijative (SEI).

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 18:26