StoryEditor
Luxembourg

Grlić Radman: Kroz izbornu reformu treba osigurati zakonitost i integritet predstojećih izbora u BiH

Piše hina  /  11.04.2022., 11:06h
"Bosna i Hercegovina je u dubokoj političkoj krizi. Kroz izbornu reformu treba osigurati zakonitost i integritet predstojećih izbora u BiH", rekao je Grlić Radman.

Prije početka Vijeća za vanjske poslove šefovi diplomacija imali su radni doručak s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda Karimom A.A. Khanom, a ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova sudjelovala je na tom sastanku videovezom.

"Potrebne su odgovarajuće istrage ratnih zločina u Ukrajini i odgovorni za to moraju odgovarati", rekao je Grlić Radman po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU u Luxembourgu.

"BiH je u dubokoj političkoj krizi"

Grlić Radman je rekao da će na sastanku govoriti o važnosti zapadnog Balkana i stabilnosti u tom području.

"Bosna i Hercegovina je u dubokoj političkoj krizi. Kroz izbornu reformu treba osigurati zakonitost i integritet predstojećih izbora u BiH", rekao je Grlić Radman. Istaknuo je da se od Srbije očekuje da se nastavi usklađivati s vanjskom politikom Europske unije prema njezinim vrijednostima i načelima.

Srbija, zemlja kandidatkinja koja pregovara o članstvu u Europskoj uniji, do sada je odbijala uskladiti se s vanjskom politikom EU i uvesti sankcije protiv Rusije. Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu takvo stajalište Srbije postaje neodrživo i sve više raste pritisak na Beograd da se odluči kojim putem želi ići.

Više ministara država članica podržalo je jačanje sankcija protiv Rusije

Više ministara država članica podržalo je jačanje sankcija protiv Rusije. Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji je nedavno posjetio Kijev i Buču s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen, rekao je da su nove sankcije uvijek na stolu.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je da Komisija radi na pojedinostima u vezi sa zabranom uvoza nafte iz Rusije u okviru mogućeg šestog paketa sankcija, ali da još ništa nije odlučeno.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:20