StoryEditor

Grlić Radman: Koncept triju konstitutivnih naroda ključan za put BiH prema EU

Piše D  /  11.05.2021., 07:05h

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Španjolske, Gordan Grlić Radman i Arancha Gónzalez Laya, poručili su u utorak nakon bilateralnog sastanka kako je proširenje Europske unije na zemlje zapadnog Balkana "prioritet za obje zemlje".

"Naš susret je bio usredotočen na pristupanje Europskoj uniji zemalja zapadnog Balkana. To je prioritet Hrvatske a također i prioritet Španjolske, a također i geopolitički prioritet EU-a", izjavila je Gónzalez Laya na konferenciji za medije poslije sastanka u Madridu, prenosi Hina.

"Razmotrili smo svoje pozicije koje se prilično podudaraju oko potrebe za napredovanjem pristupanja Albanije i Sjeverne Makedonije, o otvaranju formalnih međuvladinih razgovora s njima. Proces bi već trebao početi jer su obje zemlje ispunile kriterije koje im je postavila EU", dodala je. Ona smatra da bi širenje EU-a doprinijelo političkoj stabilnosti i gospodarskom napretku tih zemalja, a time i interesu EU-a.

Grlić Radman je rekao kako Hrvatska podupire usvajanje pregovaračkog nacrta i organizaciju međuvladinih konferencija sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Hrvatska je posljednja zemlja koja se 2013. priključila klubu 27 država a tijekom svog šestomjesečnog predsjedanja prošle godine kao prioritet je bila navela širenje EU-a na okolne zemlje. Španjolska, članica od 1986. godine, zagovara proširenje EU-a premda je u postojećim okolnostima pandemije koronavirusa, ilegalnih migracija i brexita potpuno nepoznato kada bi klub mogao primiti nekoga.

"Kada je riječ o zapadnom Balkanu ukazao sam na potporu Hrvatske u važnosti reformi u tim zemljama. To je posebno bitno za BiH gdje je bitan koncept triju konstitutivnih naroda, što je ključno za funkcionalnost, stabilnost i put te zemlje prema EU-u", izjavio je Grlić Radman. "Ključno je eliminirati diskriminaciju u izbornom procesu a to je moguće postići amandmanima u izbornom zakonu", dodao je.

Gónzalez Laya je dodala kako su se "oboje složili da se BiH mora pružiti više pozornosti i političke potpore".

Dvoje ministara je također razgovaralo o davanju impulsa pregovorima Prištine i Beograda, "kako bi moglo uznapredovati pristupanje Srbije, Crne Gore i teritorija Kosova europskim asocijacijama", rekla je španjolska ministrica. Španjolska je jedna od pet zemalja EU-a koje ne priznaju samostalnost Kosova od Srbije ali podržava njihov dijalog u rješenju tog pitanja.

Hrvatska i Španjolska žele pojačati suradnju na Mediteranu, čije obale obje dijele. Madrid je u siječnju u svojoj strategiji vanjske politike najavio lidersku poziciju u provođenju zajedničkih politika a Hrvatska izrazila interes za članstvom u skupini "Med 7", poznatoj i kao "EU Med Group". Skupinu nastalu 2013. godine čine Španjolska, Francuska, Italija, Grčka, Malta, Cipar i Portugal a njihovi ministri vanjskih poslova održavaju redovite sastanke o raznim pitanjima na Sredozemlju.

"Mi smo, kao Sredozemna zemlja, izrazili interes za pristupanjem toj skupini pa bih htio zahvaliti Španjolskoj na podršci u tome", istaknuo je Grlić Radman.

Zagreb i Madrid žele uže surađivati na uzrocima migracija iz neuropskih zemalja južnog i istočnog Sredozemlja, te se zalažu za postizanje partnerstva s tim zemljama. Također su izrazili spremnost na očuvanju mora i obale od zagađenja.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 09:26