StoryEditor
šef hrvatske diplomacije

Grlić Radman: Jugoslavija se raspala upravo zbog koncepta građanske države koji se zagovara i za BiH

Piše Desk  /  19.02.2022., 16:58h
Jugoslavija se raspala upravo zbog koncepta građanske države koji se zagovara za Bosnu i Hercegovinu, rekao je u subotu šef diplomacije Gordan Grlić Radman, kazavši kako su hrvatske vlasti uspjele osvijestiti međunarodnu zajednicu o štetnosti tog pristupa.

Ministar vanjskih i europskih poslova boravi u Muenchenu na Sigurnosnoj konferenciji, gdje se sudionici bave i temom budućnosti zapadnog Balkana i BiH. 

Grlić Radman je iz Bavarske komentirao nedavnu inicijativu triju bivših članova posljednjeg saziva Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića, Bogića Bogićevića i Vasila Tupurkovskog koji za BiH predlažu napuštanje Daytonskog sporazuma i etnonacionalnog koncepta vlasti. 

„Oni komotno daju preporuke, ali zapravo su jedni od najvećih krivaca za ovakvo stanje”, rekao je ministar. 

„Upravo ja takav građanski koncept, koji je stizao iz Beograda, i koštao bivšu državu, a posljedica je bila velikosrpska agresija”, rekao je Grlić Radman. 

„Slobodan Milošević htio je stvoriti jednu unitarističku, centraliziranu državu kojom bi se upravljalo iz Beograda. Bivša država raspala se upravo zbog takvog narativa” koji zagovaraju bivši hrvatski predsjednik Mesić, Bogićević i Tupurkovski, a koji bi imao „užasne posljedice” na susjednu državu. 

Grlić Radman smatra kako su dosadašnje hrvatske vlade zakazale u aktivnoj politici koja bi uvjeravala međunarodnu zajednicu o situaciji u BiH, što se promijenilo s dolaskom sadašnje vlasti. 

„Upravo zbog svih onih propuštenih politika bivših vlada mi sad imamo situaciju koju imamo”, kazao je ministar, pa nastavio da je službeni Zagreb ipak „međunarodnim partnerima uspio osvijestiti da perspektiva BiH ovisi o duhu i slovu Daytonskog sporazuma”. 

Sigurnosna konferencija

Grlić Radman u subotu je na minhenskom skupu s estonskom premijerkom Kajom Kallas i rumunjskim ministrom vanjskih poslova Bogdanom Aurescuom sudjelovao na raspravi GLOBSEC foruma na kojoj se raspravljalo o situaciji na istoku Europe, zapadnom Balkanu i Inicijativi triju mora. 

Ministar je pritom istaknuo da je LNG terminal na Krku, inauguriran početkom prošle godine, „koji je upisan na energetsku mapu svijeta”, hrvatski doprinos inicijativi i energetskoj neovisnosti Europe. 

Grlić Radman je sudjelovao i u raspravi pod organizacijom Googlea na kojoj se govorilo o novim oblicima digitalne tehnologije, sigurnosti kibernetičkih sustava i borbe protiv dezinformacija. 

Dnevnik.ba

17. srpanj 2024 19:13