22.05.2021., Stolac, Bosna i Hercegovina - Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlic Radman na obiljezavanju 76. obljetnice Bleiburske tragedije i kriznog puta. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELLDENIS KAPETANOVIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
odgovor milanoviću

Grlić Radman: Ja nisam proizvod Vesne Pusić, nego Franje Tuđmana

Piše hina  /  15.11.2021., 18:40h
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman odbacio je u ponedjeljak izjavu predsjednika Zorana Milanovića da je postao diplomat zahvaljujući bivšoj šefici diplomacije Vesni Pusić i ustvrdio da je "proizvod" prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

"Ja sam proizvod Franje Tuđmana", rekao je ministar Grlić Radman u Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Govoreći novinarima nakon susreta s papom Franjom u Vatikanu, Milanović je ranije u ponedjeljak rekao da Grlić Radman "nikada ne bi postao ambasador na pragu 60. godine i da mu HDZ ne bi dao tu hranidbenu tvar".

"To je dobio od mene zahvaljujući Vesni Pusić", rekao je Milanović i dodao da je Grlić Radman "običan licemjer i presvlači se brže od Batmana, Spidermana i Supermana u jednom kadru". 

Upitan za komentar te izjave, šef hrvatske diplomacije je rekao da on nikome ne mora dokazivati ni objašnjavati svoj put.

Dodao je da je u Hrvatsku došao na poziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kojeg je upoznao prilikom njegova poziva Švicarskoj 1989.

"Isprazne priče i niska podmetanja"

"Supruga i ja smo živjeli u Švicarskoj, dobro situirani i integrirani u švicarsko društvo. Odazvali smo se na Tuđmanov poziv i nikada nismo požalili zbog te odluke iako smo se uvijek mogli vratiti", rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da je ponosan što je hrvatski branitelj i što je pridonio stvaranju hrvatske diplomacije.

Referirajući se na Milanovićevu izjavu, rekao je da nema vremena za "isprazne priče i za niska podmetanja".

"Ne želim se uvlačiti u prostor u kojem vlada verbalno nasilje, kultura kavge. Mislim da to hrvatski građani ne zaslužuju", rekao je. "Ne bismo smjeli dopustiti da nas svijet prosuđuje po takvoj retorici i verbalnom nasilju, koje je trenutačno prisutno".

Što se tiče rotacija veleposlanika i generalnih konzula, oko čega još nema dogovora između vlade i predsjednika države, Grlić Radman je rekao da se zalaže da se rotacija obavi što prije jer je brojnim diplomatima istekao mandat, a neka su mjesta upražnjena.

Dnevnik.ba

23. siječanj 2022 07:38