StoryEditor
rim

Grlić Radman: "Hrvatska želi postati energetsko čvorište jugoistoka Europe"

Piše hina  /  03.12.2022., 17:05h

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je danas u Rimu, na konferenciji "Mediterranean Dialogues", rekao kako Hrvatska želi postati energetsko čvorište jugoistoka Europe.

Grlić Radman je u Rimu sudjelovao na panelima o europskoj politici susjedstva te o globalnoj prehrambenoj krizi, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova. Na prvom panelu osvrnuo se na situaciju u jugoistočnoj Europi u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, naglasivši kako Hrvatska snažno podupire očuvanje stabilnosti u regiji kroz sveobuhvatnu gospodarsku suradnju i politiku proširenja Europske unije i NATO-a, stoji u priopćenju. 

"Hrvatska želi postati energetsko čvorište jugoistoka Europe"

Grlić Radman je naglasio kako Hrvatska, s obzirom na svoj geopolitički položaj i postojeću energetsku infrastrukturu, s tendencijom tehnološkog osnaživanja, želi postati energetsko čvorište ovog dijela Europe i šire. U tom kontekstu izdvojio je projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran na kojem surađuju Hrvatska, Italija i Slovenija. 

Na panelu o prehrambenoj krizi hrvatski šef diplomacije istaknuo je važnu ulogu Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i Ujedinjenih naroda u borbi protiv te krize, naglasivši da je trenutna razina nesigurnosti hrane izravna posljedica učinaka pandemije koronavirusa na svjetsko gospodarstvo, poremećaja opskrbnih lanaca, ekstremnih vremenskih uvjeta i oružanih sukoba, posebno ruske invazije na Ukrajinu, stoji u priopćenju.

"Ruski napad na Ukrajinu povećao je glad, siromaštvo i nestabilnost diljem svijeta"

"Čak i prije ruske invazije, Globalno izvješće o krizama povezanima s hranom procjenjivalo je da se oko 200 milijuna ljudi u više od 45 zemalja suočava s visokom razinom nesigurnosti hrane i da im je potrebna hitna pomoć", rekao je Grlić.

"Ruski napad na Ukrajinu dramatično je pogoršao situaciju diljem svijeta povećavajući glad, siromaštvo i nestabilnost s globalnim posljedicama, uključujući i ovdje, na Mediteranu", dodao je Grlić i pozvao na prilagodbu svjetskih prehrambenih i energetskih sustava kako se više ne bi mogli koristiti kao oružje ili sredstvo ucjene.

Grlić Radman se na marginama konferencije susreo s talijanskim kolegom Antoniom Tajanijem te s libanonskim kolegom Abdullahom Bouom Habibom. Ministar je pritom najavio projekt Hrvatske koji se pokreće u suradnji s UNICEF-om za izgradnju nekoliko igrališta prilagođenih djeci s poteškoćama u razvoju u Libanonu, zaključuje se u priopćenju. 

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 02:23