StoryEditor

Grlić Radman: Hrvatska će Dunji Mijatović uručiti prosvjednu notu

Piše D  /  16.05.2020., 12:05h

"Naš odgovor povjerenici bit će demarš, odnosno prosvjedna nota u ime MVEP-a koji će uputiti naš veleposlanik s predstavništva u Strasbourgu, koji je zatražio da izravno preda gospođi Dunji Mijatović prosvjednu notu u kojoj izražavamo negodovanje i nezadovoljstvo i gdje se pozivamo na europske rezolucije", rekao je Radman novinarima na Mirogoju. 

Ona je povjerenica za ljudska prava, a ovdje se radi o obilježavanju progona, ubojstva, zločina i davanju poštovanja svim žrtvama za vrijeme komunističkg režima, objasnio je Radman. 

Podsjetimo, povjerenica vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je u petak da bi se misa u Sarajevu za stradale na Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina tisuća ljudi.

Misa planirana u Sarajevu 16. svibnja s namjerom komemoriranja vojnika i civila koji su umrli u Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata riskira slavljenje svih onih koji su podržavali ustaški režim koji je surađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina tisuća ljudi, priopćila je Mijatović.

Dodala je da bi takva komemoracija predstavljala dodatni napad na žrtve toga režima, bila bi pljuska u lice idealima i principima antifašizma na kojima su se nakon Drugog svjetskog rata gradile europske zemlje te bi nanijela ozbiljan udarac naporima prema pomirenju u regiji.

Politički i religiozni čelnici u regiji trebali bi raditi zajedno da ponovno izgrade povjerenje među ljudima i suzdrže se od poduzimanja koraka koji uzrokuju podjele i netoleranciju, rekla je Mijatović u priopćenju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:29