StoryEditor

Greta Thunberg nominirana za Nobelovu nagradu za mir

Piše D  /  03.02.2020., 12:02h

Jens Holm i Hakan Svenneling, obojica članovi Švedske ljevičarske stranke, izjavili su u ponedjeljak da je Thunberg "naporno radila na tome da uvjeri političare da otvore oči pred klimatskom krizom te je i njena akcija za poštivanje Pariškog sporazuma doprinos izgradnji mira ", prenosi AP.

Pariški klimatski sporazum  iz 2015. godine zahtijeva od bogatih i siromašnih zemalja da poduzmu akciju kako bi suzbili porast globalnih temperatura koje tope ledenjake, podižući nivo mora i mijenjajući obrazac padalina. Od vlada zahtijeva nacionalne planove za smanjenje emisija kako bi ograničili porast globalne temperature.

Sedamnaestogodišnja Thunberg  je poznata po tome što je ohrabrivala učenike da ne idu na nastavu kako bi se  pridružili prosvjedima u kojima se traži brža reakcija na klimatske promjene, a taj pokret se proširio diljem svijeta

Thunberg je osnovala pokret "Petak za budućnost" koji je inspirirao brojne akcije mladih širom svijeta.

Po pravilu, bilo koji zastupnik neke države može nominirati nekoga za Nobelovu nagradu za mir, kao što su to učnila tri norveška zastupnika koji su prošle godine nominirali Tunberg.

Prijedlozi za Novelovu nagradu primani su do 1. veljače.

U 2019. godini Thunberg je bila među četvero dobitnika nagrade za pravo života, poznate i kao "alternativni nobel", a proglašena je i za "Osobu godine" časopisa Time.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:22