StoryEditor

Grčko-turska granica: Molotovljevi kokteli, suzavac i migranti

Piše D  /  13.03.2020., 04:03h

Grčka policija je suzavcem i vodenim topovima nastojala odbiti migrante i ugasiti vatru, prenosi Hina.

Incidenti su postali uobičajeni zadnja dva tjedna na graničnom prijelazu Kastanies-Pazarkule na sjeveru granice duge 200 kilometara.

Na drugom mjestu u petak velika je skupina migranata navodno prešla iz Turske u Grčku preko mora.

Čamci sa 75 ljudi pristali su na grčkom otoku Lezbosu u petak, prema grčkoj državnoj tv postaji ERT.

Samo je malo migranata uspjelo prijeći morskim putem otkad je turski predsjednik Tayyip Erdogan naredio obalnoj straži da zaustavi migrante na moru 7. ožujka, navodeći zabrinutost za njihovu sigurnost.

U Ateni, glasnogovornik vlade Stelios Petsas ponovio je optužbe da Turska koristi migrante kao pritisak da se ispune njezini zahtjevi Europskoj uniji.

Migranti su požurili u graničnu zonu nadajući se prijeći u Europu nakon što je Turska rekla 29. veljače da je granica otvorena i da ih neće više zaustavljati.

Grčka je tvrdo odgovorila i najavila da neće dopustiti da itko ilegalno uđe iz Turske.

Čelnici EU-a koji ustraju na tome da granice ostanu zatvorene u skladu sa sporazumom s Turskom iz 2016. podržali su Atenu.

U skladu sa sporazumom, EU je obećao milijarde dolara Turskoj da primi milijune uglavnom sirijskih izbjeglica i zadrži migrante, koji žele u bogate europske zemlje, dalje od granice.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je ovaj tjedan da njegova zemlja želi da se sporazum izmijeni.

Ankara kaže da EU nije održala svoja obećanja te da se ne može više nositi s novim izbjeglicama iz zadnje zone sukoba u Siriji.

Erdogan se u utorak treba sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Istanbulu, a ta će tema dominirati razgovorima.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 00:24