StoryEditor

Grčki premijer doputovao u Sjevernu Makedoniju

Piše D  /  02.04.2019., 03:04h

Tsiprasa je na Međunarodnom aerodromu u Skoplju dočekala delegacija Vlade Sjeverne Makedonije predvođena ministricom obrane Radmilom Šekerinskom i ministrom ekonomije Kresnikom Bekteshijem. 

Grčki premijer će biti dočekan uz najviše državne počasti ispred zgrade Vlade Sjeverne Makedonije, gdje će ga dočekati makedonski kolega Zoran Zaev i delegacija Vlade, nakon čega će biti održan sastanak delegacija dvije vlade. 

Nakon sastanka Zaev i Tsipras će se obratiti novinarima. 

Tijekom današnjeg posjeta, Tsipras će se sastati i s predsjednikom Sobranja (Skupština) Talatom Džaferijem, a potom će prisustvovati poslovnom forumu makedonskih i grčkih gospodarstvenika, gdje će se obratiti zajedno sa Zaevim. 

Ovo je prvi službeni posjet grčkog premijera Republici Sjevernoj Makedoniji nakon što su u lipnju prošle godine predstavnici dvije vlade potpisali Prespanski sporazum kojim je počelo rješavanje spora o imenu Makedonije koji datira od proglašenja nezavisnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine. 

Provodeći taj sporazum, Makedonija je promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija, a 12. veljače makedonska vlada je priopćila da je Prespanski sporazum službeno stupio na snagu čime će ovoj zemlji biti omogućene dalje euroatlantske integracije. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:35