StoryEditor
pravna bitka

Grčka uspjela vratiti stotine povijesnih artefakata koje su Britanci ukrali

Piše desk  /  21.05.2023., 09:05h

Grčka je priopćila da je vratila stotine opljačkanih artefakata, uključujući brončanu statuu Aleksandra Velikog iz 2. stoljeća. Predmet je vraćen nakon pravne bitke s kompanijom britanskog trgovca antikvitetima.

Robin Symes skupio je tisuće komada kao dio mreže ilegalnih trgovaca. Godinama se Grčka bori za povrat opljačkanih artefakata iz muzeja i privatnih zbirki širom svijeta.

Grčka ministrica kulture Lina Mendoni objavila je da se 351 predmet iz Symesove zbirke vraća u domovinu nakon 17-godišnje pravne bitke. Mendoni nije rekla jesu li artefakti povezani s otkrićem talijanske i švicarske policije 2016. godine arheološkog blaga za koje se tvrdi da ga je Symes pohranio u ženevskoj slobodnoj zoni.

Vjerovatno najistaknutija umjetnička djela u raspravi o tome trebaju li muzeji vratiti predmete u njihove zemlje porijekla su skulpture Partenona.

Uklonio ih je iz hrama Partenon u Atini početkom 19. stoljeća britanski vojnik i diplomat Lord Elgin. Skulpture je zatim kupila britanska vlada 1816. godine i smjestila ih u Britanski muzej.

Priča se da razgovori o povratku napreduju. U ožujku je Vatikan vratio tri fragmenta atenskog hrama Partenona koje je čuvao stoljećima.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:21