StoryEditor

Grčka produžila karantenu za migrante

Piše D  /  07.06.2020., 12:06h

"Mjere karantene, čiji je cilj suzbiti širenje koronavirusa, produljene su za stanovnike prihvatnih centara u zemlji do 21. lipnja", objavila je vlada.

Dana 21. ožujka vlada je uvela mjere karantene za migrantske kampove smještene na otocima u Egejskome moru, kao i za prihvatne centre u kontinentalnom dijelu zemlje. Potom je donijela odluku o općim mjerama karantene u cijeloj zemlji 23. ožujka, koje su na snazi bile do 4. svibnja.

Mjere izolacije su za migrantske kampove produljivane već dvaput, najprije 10. svibnja, a potom i 21. svibnja u trajanju do 7. lipnja.

Sa 180 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom i 2980 slučajeva zaraze, Grčka je bila manje pogođena pandemijom u usporedbi s ostalim članicama EU.

Vlasti su izvijestile da među migrantima nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od posljedica covida-19 te da je prijavljeno samo nekoliko desetaka slučajeva zaraze.

U pet migrantskih kampova smještenih na otocima u Egejskome moru, čiji je prihvatni kapacitet dostatan za samo 5400 ljudi, živi više od 33.000 azilanata. U ostalim sličnim prihvatnim centrima u kontinentalnom dijelu zemlje ih je smješteno oko 70.000. Organizacije za ljudska prava izrazile su zabrinutost da su prava migranata ugrožena zbog ograničenja uvedenih tijekom borbe protiv širenja koronavirusa.

Najava o produljenju karantene za migrantske kampove uslijedila je tek pošto su vlasti pokrenule promotivnu kampanju kojom u zemlju žele privući što više turista. 

"Postupno, ali s optimizmom otvaramo vrata i prozore Grčke", rekao je u četvrtak grčki premijer Kiriakos Micotakis, predstavljajući promidžbeni spot čija je svrha privući u Grčku što više turista iz cijelog svijeta. Grčko gospodarstvo uvelike ovisi o prihodima od turizma koji čine 20 posto BDP-a, prenosi Hina.

Dnenvik.ba

13. travanj 2024 16:33