Article_Top_970x250

Grčka nakon svađe ministara: Želimo pozitivnu agendu s Turskom

zategnuti odnosi

Grčka nakon svađe ministara: Želimo pozitivnu agendu s Turskom

tra 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Grčka je u petak poručila da želi pozitivnu agendu s Turskom usprkos međusobnim razlikama, dan nakon što su se šefovi diplomacija dviju država sukobili na konferenciji za medije.

To je rečeno kako bi se ublažila atmosfera nakon svađe grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa i njegovog turskog kolege Mevluta Cavusoglua na konferenciji za medije u Ankari dan ranije.

Svaka strana ima svoje poglede koji su se jasno pokazali tijekom konferencije za medije koji su mnogi od vas vidjeli, rekao je Dendias na samitu u Cipru, uz kolege iz Izraela i Cipra, kao i dužnosnika Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi Hina.

No htio bih i naglasiti predanost grčke vlade, koju vodi premijer Kirijakos Micotakis, traženju pozitivne agende u našim bilateralnim odnosima s Turskom, počevši od ekonomskih i trgovinskih odnosa, rekao je Dendias, pa pozvao Cavusoglua u Atenu.

Neuobičajeno otvorena svađa na tiskovnoj konferenciji u četvrtak još je jednom pokazala neslaganje između dviju članica NATO-a koje se sukobljavaju oko niza pitanja, od teritorijalnih pretenzija na moru, do zračnog prostora, Cipra i statusa nekih otoka u Egejskom moru.

Tenzije su narasle prošlo ljeto kad je Turska poslala brod za bušenje morskog dna u sporne vode, no ublažile su se kad je Ankara ipak povukla to plovilo, a dvije države nastavile razgovore o sporovima nakon pet godina pauze.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je na susretu s Dendiasom u četvrtak bila prijateljska atmosfera, no da se ona promijenila na konferenciji za medije kad je Dendias Cavusogluu kazao da će bilo kakvo kršenje grčkog suvereniteta rezultirati sankcijama. Cavusoglu je tu izjavu proglasio neprihvatljivom.

Turski čelnik rekao je da je njegov ministar zauzeo dobar stav u odnosu na Dendiasovo ponašanje i da nije više mogao postupati blago. 

Dnevnik.ba