StoryEditor
bolji odnosi

Grčka i Turska odlučile okrenuti novi list

Piše fena  /  07.12.2023., 16:40h

Grčka i Turska u četvrtak su se složile da poprave svoje odnose, uspostavljajući mapu puta osmišljenu da ove dvije zemlje uvede u novu eru veza kao dva saveznika u NATO-u, ali i neprijatelja u prošlosti, piše Reuters.

U značajnoj posjeti turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Grčkoj, dugogodišnji protivnici složili su se da će se fokusirati na ostvarivanje dobrosusjedskih odnosa, zadržati otvorene kanale komunikacije, povećati obim trgovine i raditi na pitanjima koja su ih razdvajala, a posebno u slučaju Egejskog mora.

- Ne postoji pitanje među nama koje je nerješivo. Sve dok se fokusiramo na širu sliku i ne budemo kao oni koji prelaze more i utapaju se u rijeci - rekao je Erdogan nakon sastanka s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisem u Ateni. Sastanak je trajao duže od očekivanog.

Saveznici iz NATO-a željeli su povećati obim bilateralne trgovine na 10 milijardi dolara, dok je Erdogan rekao da bi obje zemlje mogle imati koristi od sastanaka na visokom nivou koji se održavaju svake godine.

- Geografija i historija su nam nalagale da živimo u istom susjedstvu. Ali osjećam povijesnu odgovornost da iskoristim ovu priliku da dovedem dvije države rame uz rame, baš kao što su i naše granice - rekao je Micotakis.

Navikli na verbalnu borbu posljednjih godina, hladni odnosi između dva susjeda značajno su se odmrznuli nakon što je Grčka brzo poslala pomoć nakon razornog zemljotresa u Turskoj u veljači ove godine.

Grčka i Turska su desetljećima u sukobu oko raznih pitanja, uključujući gdje počinju i završavaju njihovi priobalni pojasi, oko energetskih resursa, preleta preko Egejskog mora i etnički podijeljenog Cipra.

Došli su na ivicu rata 1990-ih, a posljednjih godina su se svađali oko energetskih resursa u istočnom Mediteranu, pitanja obrane, migracija i nabavke borbenih zrakoplova, što je prekinulo razgovore o suradnji.

Uz optimističan ton, Erdogan je ranije rekao da bi se dvije zemlje trebale fokusirati na pozitivne stvari, a manje na negativne.

- Bit će mnogo korisnije za budućnost ako na stvari gledamo iz pozitivne perspektive - rekao je Erdogan tijekom ranijeg sastanka s grčkom predsjednicom Katerinom Sakellaropoulou.

Grčka je dobila dozvolu od Europske unije da ponovo aktivira sedmodnevnu turističku vizu za turske posjetioce za 10 otoka u blizini turske obale.

Obje zemlje žele da pokažu da su spremne popraviti veze.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 06:31