Article_Top_970x250

Grčka daje ukupno 130.000 eura za tri klinička centra u Mostaru, Banja Luci i Sarajevu

solidarnost u borbi protiv pandemije

Grčka daje ukupno 130.000 eura za tri klinička centra u Mostaru, Banja Luci i Sarajevu

sij 29, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Članovi Predsjedništva BiH su tijekom susreta sa ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom izrazili želju za jačanjem međusobnih veza u oblastima od zajedničkog interesa.

Sugovornici su suglasni da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri, bez otvorenih pitanja, sa značajnim prostorom za dalji i jači razvoj odnosa, naročito na n ekonomskom planu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Fena.

Članovi bh. Predsjedništva su naglasili da BiH ima interes da nastavi sa unapređenjem bilateralnih, političkih i svih drugih odnosa sa Republikom Grčkom, te zahvalili na svakom obliku pomoći kojim je Republika Grčka do sada pomogla BiH.

Također su izrazili zahvalnost Grčkoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU, te izrazili očekivanje da će se ta podrška nastaviti i ubuduće. Ponovno su naglasili odlučnu opredijeljenost BiH prema članstvu u EU i provedbi reformi u procesu europskih integracija.

Na sastanku je razgovarano i o ilegalnim migracijama na našim prostorima koji postaju ozbiljan sigurnosni i humanitarni problem. Bosna i Hercegovina smatra da je za rješavanje ovoga problema najbolji jedinstven EU pristup, te izrazili potrebu za pomoći kako bi se BiH adekvatno suočila sa velikim i pojačanim migracijskim pritiskom.

Razgovarano je o načinima borbe protiv širenja pandemije COVID-19 i potrebi osiguranja dovoljnog broja cjepiva i za zemlje koje nisu članice Evuropske unije.

Ministar vanjskih poslova Republike Grčke Nikos Dendias je iskazao zadovoljstvo posjetom Bosni i Hercegovini i izrazio spremnost Grčke da nastavi unapređivati bilateralne odnose sa našom zemljom.

Kazao je da posjete državnih i gospodarskih delegacija trebaju biti intenzivirane u narednom razdoblju.

Grčka snažno zagovara europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana i dalje će, kako je naglasio, ukazivati na važnost EU proširenja.

U kontekstu solidarnosti u borbi protiv pandemije COVID-19 ministar Dendias je kazao da će Grčka dati financijsku pomoć trima bolnicama u BiH i to po 50.000 eura za sarajevsku Opću bolnicu "Prim dr. Abdulah Nakaš" i Univerzitetski klinički centar RS-a, te 30.000 eura za Univerzitetski klinički centar u Mostaru.

Dnevnik.ba