StoryEditor
neki s ozljedama

Grci spasili desetke golih migranata na granici s Turskom

Piše hina  /  15.10.2022., 21:28h

Grčka policija spasila je skupinu od 92 ilegalna migranta koji su pronađeni goli, neki s ozljedama, blizu grčke granice s Turskom, rekla je danas policija. Migranti, svi muškarci, pronađeni su jučer blizu rijeke Evros koja označava granicu između Grčke i Turske, priopćila je grčka policija.

Istragom grčke policije i EU-ove granične agencije Frontex, pronađeni su dokazi da su migranti prešli rijeku na grčki teritorij na gumenim čamcima iz Turske, rekla je policija.

Nejasno je kako su ostali bez odjeće

"Granični policajac otkrio je 92 ilegalna migranta bez odjeće, a neki su imali tjelesne ozljede", pisalo je u priopćenju. Ostalo je nejasno kako su i kad muškarci ostali bez odjeće.

Grčki ministar migracija Notis Mitarachi tvitao je da je turski tretman migranata "civilizacijska sramota". Rekao je da Atena očekuje da Ankara istraži incident.

Turske vlasti nisu bile odmah dostupne za komentar.

Grčka je bila na prvoj liniji europske migrantske krize 2015. i 2016. godine, kad je oko milijun izbjeglica koje su bježale od rata i siromaštva u Siriji, Iraku i Afganistanu pristiglo u zemlju, uglavnom preko Turske.

Broj dolazaka je otad pao. No grčke vlasti rekle su da su nedavno uočile porast pokušaja ulazaka u zemlju preko turske kopnene granice i grčkih otoka.

Grčka je pozvala Tursku da poštuje sporazum s Europskom unijom iz 2016. godine prema kojemu se Ankara obvezala da će zadržavati priljev izbjeglica u Europu u zamjenu za milijarde eura pomoći. Turska kaže da je pojačala mjere za sprječavanje krijumčarenja ljudi.

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 02:07