StoryEditor
koalicijski partneri

Grbin poručio Tomaševiću: "Ne možemo se više izvlačiti na Bandića"

Piše desk  /  05.12.2023., 14:00h

Odron na odlagalištu otpada Jakuševac u kojem je teško ozlijeđen radnik i u utorak je bio povod oporbenim kritikama na račun zagrebačke vlasti, ali i Vlade, dok je Grbin poručio da se više ne mogu izvlačiti na štetu koju je radio Bandić, a HSLS i Fokus se založili za izgradnju energane za otpad.

Peđa Grbin (SDP), čija je stranka u Zagrebu u vladajućoj koaliciji, izjavio je da je potpuno jasno da je za situaciju na Jakuševcu kriv Milan Bandić. "Međutim, prije dvije i pol godine na izbore smo izašli s jasnim obećanjem da ćemo sanirati štetu koju je Bandić radio i ljudi su nam za to dali povjerenje. Dvije i pol godine su prošle i mi se više ne možemo izvlačiti na Milana Bandića, vrijeme je da se poduzmu konkretne mjere”, poručio je.

‘Bandić više ne može biti izlika, odgovornost leži i na Vladi‘

SDP je, napominje, na to spreman i u predstojećim danima predstavit će svoju viziju upravljanja otpadom na području Zagreba. Pozvao je partnere u Zagrebu da se počnu ponašati na taj način te poručio da je vrijeme za konkretne mjere i aktivnosti. "To što je Milan Bandić odgovoran danas više ne može biti izlika”, smatra.

Upitan je li to kritika gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, uzvratio je da odgovornost leži i na Vladi koja se prije dvije godine oglušila na upozorenje Europske komisije da nijedno odlagalište otpada u Hrvatskoj ne funkcionira kako bi trebalo.

Na pitanje treba li i tko podnijeti ostavku zbog tragedije u kojoj je radnik ostao bez ruke, kazao je da je od odgovornosti puno bitnije da se takva situacija ne ponovi.

Ako se utvrdi da je bilo nečijeg propusta, bilo u Gradu bilo u komunalnom poduzeću, potpuno je jasno da će te osobe morati napustiti svoju poziciju, bez obzira na to iz koje političke stranke dolazi, poručio je Grbin, uz napomenu da je nužno osigurati kvalitetu zraka kako ne bi bilo štete i opasnosti po život ljudi.

"Gradonačelnik ne zna što s otpadom bez da ugrozi zdravlje građana"

U Zagrebu smo imali najavu inspekcije svaki tjedan da se vidi tko što baca u nove plave vrećice i dok se tako radikalno intenzivno radilo na kažnjavanju građana koji ne znaju razvrstavati otpad, istodobno gradonačelnik nije imao pojma što učiniti s tim otpadom bez da ugrozi zdravlje građana Zagreba, rekla je Marija Selak Raspudić (Most).

To smatra poražavajućim i sukusom njegove dosadašnje politike u Zagrebu.

Od Benčić kao članice Odbora za zaštitu okoliša, Selak Raspudić očekuje da, sada kada se događa ekološka katastrofa na Jakuševcu postupi još angažiranije nego što je u Osijeku i da sazove tematsku sjednicu s pozivanjem i prozivanjem svih nadležnih u tom slučaju, prije svega, njihove vlasti u Zagrebu.

"Kad bi odgovornost za ono što se događa u Zagrebu ležala prvenstveno na Vladi, onda bi izbori za gradonačelnika bili bespotrebni. Gdje je trenutačno predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Benčić da tamo zabije zastavu kao što je trčala u Osijek i pobrine se za zaštitu okoliša, ali i građana koji žive na Jakuševcu”, pitala je Selak Raspudić. 

Zagrebu trebaju biokompostana, sortirnica i energana

Dario Hrebak (HSLS) je kazao da odron na Jakuševcu predstavlja debakl sustava gospodarenjem otpada u Zagrebu, a zastrašujućim je ocijenio što u zadnje dvije i pol godine ne vide nikakvu ideju, viziju, strategiju ni plan kako će se riješiti desetljećima star problem gospodarenja otpadom.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević nema tu viziju, ocijenio je, nazvavši njegovu stranku salonskom zelenom ljevicom. Nije lako iz aktivizma prijeći u fazi odgovornosti upravljanja velikim sustavom kao što je grad Zagreb, kazao je Hrebak, dodavši da je dobro što je prihvatio ruku Vlade da riješe taj problem.

Hrebak je istaknuo da Zagrebu trebaju biokompostana, sortirnica i energana, a od Benčić je zatražio da hitno sazove sjednicu kako bi se donijelo strategiju, plan i mjere za rješavanje tog problema.

Davor Nađi (Fokus) također se zalaže za izgradnju energane na otpad što, ističe, imaju sve članice EU osim Hrvatske. Kazao je da je riječ o čistim, modernim postrojenjima iz kojih izlazi samo vodena para, bez onečišćenja i nusprodukata te da ne postoji nijedan racionalni razlog zašto se od takvog rješenja u Hrvatskoj bježi.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 16:47