StoryEditor

Graničnoj policiji nedostaje više od 500 zaposlenika

Piše D  /  06.06.2018., 07:06h


Kada netko navrši 18 godina, onda to u životu podrazumijeva određenu vrstu zrelosti i sposobnosti za poduzimanje odgovarajućih samostalnih aktivnosti. Ova agencija je, kako je dodao Galić, danas takva, organizacijsko i funkcionalno stabilna i bez obzira na sve poteškoće u radu, efikasna u izvršavanju povjerenih zadataka. 

Poslove granične kontrole, kako je naveo, obavljaju u skladu s definiranim pravnim okvirom ove zemlje i najboljim standardima istovjetnih agencija u Europi. 

"Naša struktura dosad je bila organizirana po ugledu na suvremene europske granične policije, međutim, kako je svaka organizacija podložna evaluciji, mi smo uradili, predložili i prema Ministarstvu sigurnosti BiH uputili određene strukturalne promjene. Uz pomoć naših prijatelja iz Savezne policije Njemačke izradili smo novi pravilnik o unutarnjoj organizaciji, kojim ćemo povećati broj specijalista iz određenih oblasti, te poboljšati kvalitetu rada i kapaciteta na terenu. To će zahtjevati daljnji razvoj informacijskog sustava Granične policije BiH, te otklanjanje infrastrukturnih nedostataka i poboljšanje uvjeta za rad", kazao je Galić. 
Od svog osnivanja ova institucija uvijek je imala probleme s nedostatkom kadrova, pa tako i danas. Prema važećem pravilniku, kazao je Galić, trenutno im nedostaje više od 500 zaposlenika. 

"Trenutno je na školovanju klasa kadeta, kojom će Granična policija dobiti još 100 policajaca, a u tijeku su završne aktivnosti na izboru još 100 kadeta, koje će veoma brzo biti upućeni na školovanje. Novoobučene kolege sigurno će predstavljati novu snagu koja će osigurati daljnji i uspješan razvoj ove agencije, te djelimično ublažiti problem s nedostatkom kadrova. Granična policija BiH danas raspolaže sa solidnom opremom, ali i pored kadrovskog deficita nismo zadovoljni infrastrukturom na graničnim prelazima i uvjetima u kojim rade pripadnici Granične policije", dodao je Galić. 

Situacija sa migrantskom krizom, kao globalnim problemom, odražava se na cijeli teritorij BiH, pa i na Graničnu policiju. Galić je kazao da je to najveći izazov za ovu instituciju od njezinog osnivanja. Napomenuo je da Granična policija bezkompromisno poduzima sve mjere i radnje u okviru svojih nadležnosti svim svojim kapacitetima, kako ljudskim, tako i materijalno-tehničkim. 

"S obzirom da se radi o globalnom problemu, migrantska kriza se ne može tretirati parcijalno ni lokalno, to podrazumijeva da u svemu ovome očekujemo pomoć i suradnju svih relevantnih institucija u BiH i međunarodnih organizacija. Svjestan sam da se uvijek može bolje, ali s obzirom na postojeće materijalno tehničke kapacitete, nedostatak ljudstva, mislim da ulažemo maksimum napora u izvršavanju svojih zadataka", istaknuo je Galić. 

U ovakvoj situaciji privremeno raspoređuju policijske službenike i specijalističku opremu na one djelove granice gdje je najveći priliv migranata. Nedostatak policajaca na nekim dijelovima granice pokušavaju nadoknaditi upotrebom sofisticirane opreme za nadzor granice. 

"Naši službenici, zajedno s pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH su prvi koji dolaze u kontakt s ilegalnim migrantima. Međutim, ovo nije samo briga navedenih agencija, nego i svih agencija koje se nalaze u sastavu integriranog upravljanja granicom, policijskih organa u BiH i obavještajnih agencija", istaknuo je Galić. 

Na ceremoniji obilježavanja Dana i 18. godišnjice GPBiH prisustvovali su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Suda BiH, Tužiteljstva BiH, OSA-e, policijskih i agencija za policijsku podršku na državnoj razini, Policije Brčko distrikta BiH, kao i MUP-ova na entitetskom i županijskoj razini i drugi. 

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić je u svom obraćanju istaknuo da je GPBiH jedna od najboljih policijskih agencija u BiH koja ima jako složenu zadaću. Ta zadaća se, dodao je, u zadnjih šest mjeseci malo usložnila s obzirom da postoji povećan broj ilegalnih migranata.

"Uspostavljene su nove ilegalne rute, a jedna od njih je i kroz BiH. Od GP BiH i svih agencija za provođenje zakona se očekuje odlučan odgovor, provođenje zakona i danas su na testu najviše GP BiH i Služba za poslove sa strancima i njima je potrebna posebna potpora u ovo vrijeme", kazao je Krešić.    

Napomenuo je da je pomoć i podrška potrebna i od međunarodnih institucija i organizacija. 

"Danas je zasijedao Operativni stožer za pitanje migracija i ključni problem je novac. Možemo mi praviti planove, razrađivati određene scenarije u uredima, ali planovi se provode na terenu gdje moramo imati humanitarnu dimenziju, zaštiti ljudska prava svih tih ljudi koji dolaze u BiH, a s druge strane odgovoriti zadaći i učiniti ovaj prostor što je moguće sigurnijim", kazao je Krešić. 

Na svečanosti su uručena priznanja policijskim i državnim službenicima i zaposlenicima GPBiH za njihov poseban doprinos u radu.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:23