StoryEditor

Granični prijelazi u BiH pod pritiskom: Nedostaje skoro 600 policajaca

Piše D  /  23.02.2018., 09:02h

Ovi uznemirujući brojevi mogu da zabrinu tim prije jer je ovaj dio Balkana pod velikim pritiskom ilegalnih migranata, od kojih mnogi (žele da) koriste BiH kao tranzitnu rutu, prenosi RTRS.

Prema riječima Sanele Dujković, portparola GP BiH, dodatni problem je u tome što je veliki broj službenika stekao pravo za penziju i oni više ne rade u ovoj policijskoj agenciji.

"Prema postojećoj sistematizaciji, GP BiH nedostaje 579 policijskih službenika. Međutim, sistematizacija ne oslikava realne aktuelne potrebe GP BiH, a situacija je otežana i zbog činjenice da je u 2016. godini penzionisan 81, a u 2017. 80 policijskih službenika. Problem nedostatka ljudi posebno je izražen u vrijeme ljetne sezone ili tijekom praznika, a posebno je aktuelan na međunarodnim prelazima i aerodromima", ističe Dujkovićeva.

Ona, kaže da GP pravovremeno reaguje na povećan broj pokušaja i ilegalnih prelazaka.

"GP BiH sprovodi mjere i radnje s ciljem odvraćanja i sprečavanja migranata u ilegalnom prelasku granice. S obzirom na povećan migracijski pritisak na području istočne Hercegovine od kraja 2017. angažirani su policijski službenici i specijalistička oprema drugih organizacijskih jedinica na poslovima nadgledanja granice u zoni odgovornosti ЈGP Trebinje", ističe Dujkovićeva.

Globalno, u GP BiH radi 1.847 policijskih službenika, dok je dužina bh. granice 1.551 kilometar, ali nisu svi od njih granični policajci i ne nadgledaju svi granicu.

"S obzirom na povećan broj otkrivenih ilegalnih migranata u 2018. se uz ЈGP Trebinje prema potrebi dodatno angažiraju policijski službenici i prebacuje se specijalistička oprema iz drugih organizacijskih jedinica u jedinice Granične policije Zvornik, Višegrad i Velika Kladuša", navodi Dujkovićeva.

Ona podsjeća da je u tijeku školovanje kadeta Osme klase, nakon čega će u GP BiH početi da radi 50 službenika u činu policajca i 20 u činu mlađi inspektor.

"Krajem siječnja 2018. počelo je školovanje kadeta VIII-1 klase (100 kadeta u činu policajac). Savjet ministara je 22. lipnja 2017. donio Odluku o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija BiH u 2017, prema kojoj je GP BiH odobren prijem 100 kadeta u činu policajac i po završetku konkursne procedure i školovanja svih kadeta problem će biti djelimično riješen", ističe ona.

Na problem izostanka školovanja kadrova upozorava i Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije (CSS), koji kaže da je ovaj segment ustrojavanja i jačanja policijskih agencije ignorisan četiri-pet godina.

"Tek je sada taj dio nešto intenziviran, i taj nedostatak je evidentan u svim agencijama. Dakle, to je dugogodišnji problem koji je zanemarivan, a slično je u SIPA, Direkciji za koordinaciji policijskih tijela itd. Direktor GP-a je čak izjavljivao da tridesetak kilometara granice ide na jednog policajca", kaže Hadžović.

Uzroci su, prema njegovom mišljenju, nedostatak kvalitetnog planiranja, ali i nedostatak sredstava u budžetu za ove namjene.

"Ono što bi se moglo u ovom trenutku učiniti, a zbog pojačane migrantske krize, jeste da se iz struktura MUP-a Republike Srpske i županijskih MUP-ova pošalje podrška Graničkoj policiji", zaključuje Hadžović.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 07:13