StoryEditor

Granić: S Bidenom sam 90-ih razgovarao satima, dovoljna pomoć bi bio dogovor o Izbornom zakonu

Piše D  /  22.01.2021., 08:01h

Nedavno je Večernji list objavio zapise iz videoarhive, a na kojima Joe Biden početkom devedesetih drži u Senatu oštre govore protiv velikosrpskih ideja te Miloševića otvoreno naziva zločincem. Kakva su vaša sjećanja na njega iz tih vremena?

- Kad smo kao hrvatsko izaslanstvo završili s potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 1. ožujka 1994. u SAD-u, poslije te ceremonije došao je američki državni tajnik i brojni kongresmeni i senatori. Tadašnji senator Joe Biden nam je čestitao i s njim smo kratko porazgovarali. Njegovi stavovi su bili jasni. Htio je okončanje rata i uspostavu Federacije BiH. Jasno je artikulirao svoje stavove o Miloševiću, Karadžiću i Mladiću. Nazivao ih je nedvosmisleno zločincima. Sjećam se još jedne situacije. Nakon što smo potpisali Daytonski sporazum i Erdutski sporazum, skupina američkih senatora posjetila je Hrvatsku. Među njima je bio Joe Biden, a ja sam bio s Hrvojem Šarinićem i Franjom Tuđmanom. Dobrih pet sati bili smo u Splitu u Vili ‘‘Dalmacija‘‘. Tada sam dugo razgovarao s Bidenom. Savršeno je poznavao situaciju u regiji i za Hrvatsku je bio izuzetno koristan. Kasnije sam ga vidio kad sam bio u poslovno u Senatu SAD-a, a zadnji put kad je kao potpredsjednik bio u posjetu tadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Kurtoazno smo se pozdravili i kratko porazgovarali.

Kad ste već spomenuli Dayton, naravno on je zaustavio rat, ali mnogi kažu da ima mnogo rupa, a jedna od njih je preglasavanje Hrvata u BiH od strane Bošnjaka. Koliko će se Joe Biden baviti tim pitanjem koje je važno za Hrvatsku? Hoće li on i njegova administracija imati sluha? 

- To nikako neće biti prioritet Joea Bidena. Prva stvar koju će on vjerojatno napraviti na planu vanjske politike jest povratak Pariškom sporazumu, podrška WHO-u, jačanje euroatlantskog savezništva, a tu Hrvatska može sudjelovati preko premijera Andreja Plenkovića koji je zasigurno jedan od uglednijih članova EPP-a. Bidena također čekaju teški trgovački pregovori s Kinom, definiranje politike prema Rusiji i Sjevernoj Koreji. Dakle, ovaj prostor naše regije neće biti u prvom planu, ali zato mi moramo biti aktivni i kristalno jasni. Što se tiče BiH, Bidenova politika temeljit će se na transatlantskom putu BiH, ali i na jačanju njezine održivosti kao države s tri konstitutivna naroda. Dovoljna Bidenova pomoć Hrvatskoj bila bi samo ta da dođe do dogovora o novom izbornom zakonu u BiH. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:29