StoryEditor

Granić: Prihvaćanje non-papera je najvažnija diplomatska inicijativa RH

Piše D  /  10.05.2021., 12:05h

– Ovo je najznačajnija hrvatska diplomatska inicijativa u okviru EU, od ulaska RH u EU. Hrvatski non-paper predstavio je ministar ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Sarajevu, ali i ministrima u EU te je tražio raspravu o njemu. Podržalo ga je pet država – Slovenija, Mađarska, Bugarska, Cipar i Grčka, ali i mnoge druge države dale su potporu za inicijativu, rekao je u HTV-ovom Studiju 4 Mate Granić, posebni savjetnik premijera Hrvatske Andreja Plenkovića za vanjsku politiku.

Radi se o legalnom, legitimnom i javnom papiru, kaže Granić. Bitne djelove non-papera je prihvatila Europska služba za vanjsko djelovanje, odnosno ona služba koja se bavi provođenjem sigurnosne i vanjske politike prema državama koje nisu članice Europske unije, istaknuo je.

– SAD je organizirao washingtonske i daytonske pregovore. Temelj tih sporazuma je da je BiH suverena, cjelovita država koja se sastoji od 2 entiteta i tri konstitutivna naroda. Promjenama koje su provodili visoki predstavnici doveo je u pitanje i duh i slovo i Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Komšić je izabran glasovima Bošnjaka. A temeljno pravo i vitalni interes svakog naroda je da svog predstavnika izabere sam, dodaje Granić.

Navodi da “nitko nije sanjao da bi moglo doći do toga da jednom narodu netko drugi bira predstavnika u Predsjedništvo”.

– S ovim izmjenama traži se da svaki narod može birati svog predstavnika. Bez toga nema ravnopravnosti naroda. SAD je jedno vrijeme bio pasivan oko BiH, ali je novi državni tajnik kazao što sve očekuje od reforme, a naglasio je i izborno zakonodavstvo, izjavio je Granić.

Hrvatsko predsjedanje EU-om za vrijeme pandemije, ovaj non-paper te aktivnosti premijera Andreja Plenkovića doprinijelo je da Hrvatska trenutačno ima ovakvu poziciju, kazao je Granić. Dodaje da će na sastanku Vijeća ministara, koji se održava danas u Bruxellesu, prvi govoriti Gordan Grlić Radman te da će komentirati non-paper i u cijeloj regiji.

Smatra da nema jedinstva u EU oko proširenja, ali važnim smatra da se u dokumentu govori o europskom putu. Kaže da RH snažno podržava europski put BiH i da je spremna pomoći.

– Ne treba zaboraviti da je Ruska Federacija snažno prisutna u Republici Srpskoj u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Što se tiče Bošnjaka, u BiH je snažno prisustvo Turske, Irana, Katara i Saudijske Arabije. SAD su jedno vrijeme bile pasivne. I sada također, ovaj prostor neće biti prioritet, ali američki državni tajnik dobro pozna ovo područje, a na nama je da ga potaknemo. EU dugo nije imala nikakvih ozbiljnih inicijativa. Ona je davala ocjene, a na nama je da pobudimo taj interes i kod EU i kod SAD, rekao je među ostalim Mate Granić.

Govorio je i o odnosima Hrvatske sa Srbijom, kopnenoj granici Hrvatske i Crne Gore. Kaže da je bitno da je Hrvatska priznala Kosovo te da RH podupire put i Srbije i Kosova u EU. Bilo je riječi i o Brijunskom sastanku te pandemiji u Europi, prenosi HMS.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 23:05