StoryEditor
bivši hrvatski šef diplomacije

Granić: Hrvatima su u tri navrata Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva i to je najgrublje kršenje Daytonskog sporazuma

Piše desk  /  17.12.2021., 20:49h
Mate Granić, specijalni savjetnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za vanjska pitanja i bivši šef diplomacije RH, u emisiji Crvena linija N1 kazao je kako je najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma bilo kada su Bošnjaci, u tri navrata, "izabrali Hrvatima" člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Granić je istaknuo kako se predsjednik Vlade i RH, Andrej Plenković i Zoran Milanović, ne razlikuju oko stavova o Bosni i Hercegovini.

“U Daytonu je dogovoreno da je BiH suverena država koja se ‘sastoji’ od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i da svi građani imaju ista ljudska, a i građanska prava. Sve što mijenja to je kršenje sporazuma. Nitko nema pravo kršiti taj sporazum koji je pretvoren u Ustav Bosne i Hercegovine. Odluke NSRS su protivne Dejtonskom sporazumu, ali jednako tako je protivno i pretvaranje Bosne i Hercegovine u unitarnu i građansku državu. To razara Bosnu i Hercegovinu. Zaštita svakog konstitutivnog naroda – Srba, Bošnjak i Hrvata je dogovoren u Daytonu. Hrvatima su u tri navrata Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva i to je najgrublje kršenje sporazuma”, istakao je on.

Na pitanje u kojem dijelu je to kršenje Daytona, Granić je odgovorio da je bio jedan od pregovarača i da on odlično poznaje Dayton.

“To je najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma”, ponovi je Granić. “BiH ne može biti unitarno-građanska”, zaključio je na kraju.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:49