StoryEditor

Grafitima i jajima na ured za vezu s kineskom vladom u Hong Kongu

Piše D  /  21.07.2019., 10:07h

Prosvjednici su bacali jaja i ispisivali grafite na pročelju ureda za vezu s kineskom vladom u Hong Kongu tijekom novih velikih prosvjeda na tom poluautonomnom teritoriju u kojem je sudjelovalo više od 400.000 ljudi, prema procjenama organizatora.

Prosvjednici su zatražili uspostavu neovisnog povjerenstva koje bi istražilo postupke policije uključujući ispaljivanje gumenih metaka, suzavac i papar sprej, a postoje i video zapisi na kojima se vidi kako policija udara nenaoružane prosvjednike palicama i štitovima, prenosi Hina.

Organizatori su objavili procjenu o 430.000 sudionika u nedjelju, sedmog vikenda zaredom, a policija tvrdi da je bilo najviše 138.000 ljudi.

U Hong Kongu se od 9. lipnja održavaju veliki prosvjedi protiv mjesne vlade sklone Pekingu koji su sporadično obilježeni silovitim sukobima radikalnih prosvjednika i policije.

Pokret se formirao zbog nezadovoljstva zakonskim nacrtom od kojeg se u međuvremenu odustalo, a  omogućio bi izručenje osumnjičenika Kini. Tvrde da bi to potkopalo pravosudnu neovisnost bivše britanske kolonije i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Prosvjednici traže potpuno povlačenje tog zakona i ostavku upraviteljice Hong Konga Carrie Lam. Njihovi su se zahtjevi poslije proširili na zadržavanje demokratskih stečevina i sloboda – napose slobode govora i neovisnosti sudstva – koje ta bivša britanska kolonija što je 1997. vraćena Kini teoretski uživa do 2047. po odredbama ugovora o predaji suvereniteta Narodnoj Republici Kini.

Prosvjednici su se žalili da je policija u nedjelju skratila planiranu rutu njihova kretanja kako bi ih spriječila da dođu do vladinih zgrada ispred kojih su postavljene ogromne barikade.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 13:51