StoryEditor

Gradsko vijeće Mostara: O Statutu za 90 dana, Kordić zadovoljan vijećničkim pitanjima

Piše D  /  02.03.2021., 01:03h

Vijećnici su, naime, odlučili kako će se tek utemeljenjem radnih tijela stvoriti uvjeti da se mogu razmatrati izmjene i dopune Statuta i Poslovnika.

Prijedlozi za izmjene i dopune Statuta Grada Mostara i Poslovnika Gradskog vijeća, mogu se dostaviti Povjerenstvu za Statut, pravne akte i nadzor zakonitosti u roku od 30 dana. Potom bi Povjerenstvo u roku od 60 dana dalo svoje mišljenje o dostavljenim prijedlozima.

Vijećnici su usvojili i zaključak izrade Programa rada Gradskog vijeća Grada Mostara za 2021. godinu. Ovime su se zaključkom zadužili gradonačelnik i nadležni odjeli Gradske uprave da u roku od 7 dana dostave svoje prijedloge za Program rada Vijeća za ovu godinu.

Vijećnici su pak prethodno postavljali vijećnička pitanja koja su "oduševila" gradonačelnika Mostara Maria Kordića.

"Oduševljen sam načinom na koji je ovo sve krenulo. Osobno ću se potruditi da vijećnici dobiju dogovore na postavljena pitanja. Hvala svima na pitanjima", rekao je Kordić nakon što su vijećnici postavili pitanja.

Ukupno 24 vijećnika postavila su vijećnička pitanja

Vijećnik Adil Šuta pitao je što je radila Gradska uprava kako bi pripremila značajan broj odluka i prijedloga za Gradsko vijeće Grada Mostara s ciljem da se kroz novu izgradnju pune proračunski fondovi, posebno sredstva za infrastrukturne projekte? Što poduzima služba za inspekcijske poslove povodom paljenja guma na području Bišće polja i nelegalnog boravka osoba romske nacionalnosti na području Bišće polja i u Vrapčićima?

Kažimir Milićević tražio je o službe za komunalne poslove Grada Mostara, da dostavi popis svih autobusnih stajališta grada Mostara te pitao u kakvom su stanju? Od uprave javnog poduzeća Mo-bus tražio je da dostave broj mjesečnih karata za srednjoškolce, studente i umirovljenike s područja Mostara.

Anel Kljako zanimao se za iznos plaća direktora javne ustanove Centra za kulturu Mostar, kao i za prosječnu plaću u istoj instituciji?

Damir Šunjić molio je Odjel za društvene djelatnosti i Službu za nekretnine da dostavi popis svih stambenih i poslovnih jedinica u vlasništvu Grada Mostara.

"Tko ostvaruje prava na iste te po kojoj osnovi? Također ih molim da dostave stanje o Školi u Vojnu. U kakvom se stanju građevina nalazi te da li na bilo koji način ugrožava zdravlje i sigurnost djece i nastavnog osoblja", pitao je Šunjić.

Slaven Bevanda je pitao gradonačelnika Kordića dostavlja li povjerenstvo za davanje stručne ocjene izvješće o svom radu te zatražio, ako postoje takva izvješća, da se ista prezentiraju.

"Drugo pitanje za gradonačelnika i Odjel za nekretnine, da li postoji popis poslovnih prostora koji se nalaze u vlasništvu grada koji su dati u zakup ili besplatno korištenje", pitao je Bevanda.

Adela Gosto pitala je Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcije poslove, zbog čega su u Fejićevoj ulici pomjerene ili nisu u funkciji fiksne i mobilne prepreke koje su onemogućavale ulazak motornih vozila koja ugrožavaju projekt Grada Mostara koji je vrijedan preko 3 milijuna maraka?

Ivan Zelenika pitao je zašto izgradnja prometnice na potezu Bleiburških žrtava - Hajduka Mijata Tomića stoji nedovršena? Kada se planira njen dovršetak te završetak eksproprijacije prema bolnici? Primarna kanalizacijska mreža Vrelo Ilići - Cim – Balinovac. postoji li dokumentacija i osigurana novčana sredstva za priključak na sekundarnu mrežu dijela Ilića koji nije spojen na primarnu mrežu?

Irma Baralija je kazala kako se u mjestima Prigrađani – Salakovac, dio stanovnika već dvije godine bori za pitku vodu.

"Dijelovi vodovodne mreže pokazuju da se depoziti za vodu nalaze nezaštićeni. Može doći do namjernog i slučajnog zagađenja. Kako je moguće da se to nije saniralo? Da se dostavi podatak koliko ima domaćinstava koji uopće nemaju vodu i pitku vodu? Koliko imamo naselja koji nemaju kanalizacijsku mrežu?"

Silvio Bubalo pitao je tko su korisnici odobrenih građevinskih dozvola na području Grada Mostara u razdoblju od 2012. do danas te moli da mu se dostavi popis zajedno sa lokacijama? Tko su korisnici odobrenja za postavljanje reklamnih panoa, billboard površina i displeja u Gradu Mostaru te da mi se dostavi popis zajedno sa lokacijama te cijene po kojima je Grad izdao te lokacije?

Vesna Šunjić pitala je li urađen inspekcijski nadzor ilegalnog odlaganja i spaljivanja otpada u Rodoču i Jasenici na putu za Aluminij? Je li urađena valjana analiza od obrade komunalnih voda. Ukoliko jeste, molim da se dostavi ista na uvid – i to zadnja verzija.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:45