StoryEditor
Fuadu Kasumoviću

Gradonačelniku Zenice određen jednomjesečni pritvor

Piše Desk  /  04.12.2021., 08:01h
Županijski sud u Zenici odredio je jednomjesečni pritvor gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću, kao i bivšem predsjedniku Nadzornog odbora "Zenicatransa", Vahdetu Drini.

Za ostale četiri osobe koje se sumnjiče za kaznene radnje pri privatizaciji "Zenicatransa" pritvor nije određen te će se braniti sa slobode. Njima su određene mjere zabrane, piše Klix.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od početka 2017. godine do 21. prosinca 2020. godine poduzimali nezakonite radnje s ciljem umanjenja imovine Društva JKP "Zenicatrans – prijevoz putnika" d.d. Zenica u vrijednosti autobuske stanice te njenog prenošenja po osnovu nepostojećeg duga Društva prema Gradu Zenici u vlasništvo Grada, s ciljem prouzrokovanja stečaja nad društvom te istovremeno s ciljem oštećenja povjerilaca i onemogućavanja Porezne uprave FBiH kao najvećeg povjerioca Društva, da naplati svoja dospjela potraživanja prema poreznom obvezniku.

Mjera pritvora bile su tražene za osumnjičene inicijala K. F., D. V., B. K. A, H. B., M. A. i O. Z., dok je prijedlog za određivanje mjera zabrane upućen za osobe inicijala K. A., O. M., M. E. i K. A.

Tužiteljstvo je tražilo pritvor jer se sumnja da bi osumnjičeni boravkom na slobodi utjecali na svjedoke i druge suizvršitelje.

Podsjećamo, u operativnoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je nakon pretresa 11 objekata na području Zenice uhapšeno 11 osoba, a izuzeti su predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal. Među njima je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Dnevnik.ba

03. ožujak 2024 15:22