StoryEditor

Gradonačelnik Tuzle obećao da će platiti obnovu oštećenih grobnica

Piše D  /  25.01.2020., 05:01h

Tuzlansko gradsko povjerenstvo za procjenu šteta obišlo je groblje Veresika. Kako je navedeno iz Grada Tuzla, odmah po saznanju iz medija da je došlo do oštećenja na katoličkom groblju koje se nalazi na rubnom dijelu teritorije grada Tuzle, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović naložio je Službi civilne zaštite da aktivira i pošalje na teren povjerenstvo radi utvrđivanja činjeničnog stanja i procjene vrste i visine šteta nastalih na groblju. 

Na osnovu izvještaja, kod svih utvrđenih oštećenja poduzet će se potrebne mjere u cilju otklanjanja istih u organizaciji i na teret Grada Tuzle, s ciljem pružanja pomoći i podrške lokalnom stanovništvu.

‘‘Ponovno apeliramo na nadležne organe da učine sve u okviru svojih nadležnosti, kako bi počinitelji bili otkriveni i njihov identitet poznat javnosti. Zahvaljujemo građanima Tuzle koji su i u ovom slučaju pokazali naše tradicionalno zajedništvo i jedinstvo i osudili vandalski čin skrnavljenja vječnih počivališta naših sugrađana‘‘, navedeno je u priopćenju Grada Tuzle.

Istodobno, izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH (DNPFBiH) najoštrije su osudili "posljednji u nizu slučajeva skrnavljenja katoličkog groblja u gradskom naselju Tetima u Tuzli".

Priopćeno je kako Klub Hrvata od istražnih tijela, a prije svih Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije ali i Federalne uprave policije i Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH, traži žurnu istragu i primjereno kažnjavanje počinitelja ovog dosad neviđenog načina skrnavljenja grobova - otvaranjem grobnica pokojnika.

‘‘Očigledno je da ne dajući mira ni mrtvima počinitelji žele, a prema podacima s terena i uspijevaju protjerati i malobrojne preostale Hrvate iz Tuzle. Upravo zato posljednji u nizu slučajeva skrnavljenja katoličkog groblja u Tuzli zahtijeva dodatno angažiranje istražnih i pravosudnih tijela u Tuzlanskoj županiji i Federaciji BiH‘‘, navodi Klub Hrvata u priopćenju.

Kako se nadalje navodi, "samo rasvjetljivanjem i primjerenim kažnjavanjem počinitelja kao i nalogodavaca ovog perfidnog slučaja skrnavljenja katoličkog groblja moguće je zaustaviti posljednji ovakav posebno okrutan i necivilizacijski načina progona tuzlanskih Hrvata". 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 16:55