StoryEditor

Gradonačelnik Sarajeva podržao Tursku u ratu protiv Kurda na sjeveru Sirije

Piše D  /  23.01.2018., 08:01h

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pružio je podršku vlasti u Turskoj u borbi protiv terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

"Koristim priliku da dam punu podršku borbi i vlastima u Turskoj, legalno izabranim vlastima, da se izbore sa svim negativnim dešavanjima na granicama Turske i da pokušaju na pravi način otkloniti sve negativne konotacije i sve ovo što se dešava oko terorizma i terorista u Turskoj", izjavio je Skaka.

Istakao je da "oni, unutar BiH, kao prijatelji Turske, uvijek podržavaju sve ono što je legalno i što rade legalno izabrane vlasti u Turskoj".

Gradonačelnik Sarajeva je podsjetio i da Grad Sarajevo gaji kvalitetnu međunarodnu suradnju te da su se pobratimili sa Skopljem, intenzivno rade sa Zagrebom te imaju vrhunsku suradnju s Ljubljanom.

"Želja nam je da se nametnemo kao regionalni lider, kao grad koji će okupljati sve gradove iz regije. U tom smislu, jako je važno i na međunarodnom planu spomenuti ulogu gradova unutar Turske, kao što su Ankara, Istanbul i Bursa u razvoju Grada Sarajeva i u našim pobratimskim odnosima", kazao je Skaka.

Podsjetio je da je Grad Sarajevo bio prva delegacija koja je nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, 15. srpnja 2016. godine, posjetila Istanbul i odali počast svim nevino stradalim građanima Turske.

Oružane snage Turske (TSK) nastavile su vojnu operaciju "Maslinova grana" u sirijskom Afrinu, koja je pokrenuta u subotu s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacije terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, oslobađanja teritorije pod okupacijom terorista i pružanja podrške narodu na tom području.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:52