StoryEditor

Gradonačelnik Sarajeva osudio antisemitske natpise na stanovima Židova u Sarajevu i Tuzli

Piše D  /  19.07.2018., 11:07h

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najoštrije je osudio ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja u Sarajevu i Tuzli, na stambenim zgrada u kojima žive članovi Židovskih obitelji.

"Građanke i građani Sarajeva desetljećima njeguju različitost kultura, a međureligijsko poštovanje Sarajevo je sačuvalo u najtežim vremenima. Uvjereni smo kako je stav većine građana Sarajeva da ovakvo djelovanje, bez obzira na etničku i vjersku osobenost, u ovom gradu nikada neće imati pogodno tlo. Pozivamo nadležne organe da otkriju počinitelje, primjereno ih kazne i o tome obavijeste javnost", kazao je Skaka, prenosi Klix.

Podsjećamo, u posljednjih nekoliko dana desila su se dva antisemitska incidenta u Tuzli i Sarajevu. U oba slučaja radi se o ispisivanju grafita na i u ulazu stambenih zgrada u kojima žive članovi Židovske zajednice.

Istaknuti član Židovske zajednice u BiH Igor Kožemjakin također je najoštrije osudio ovaj čin vandalizma. Kako je poručio putem društvenih mreža, apelira na nadležne organe da identificiraju i kazne počinitelje u skladu sa zakonom.

Kožemjakin je istaknuo kako ovi incidenti neće narušiti dobrosusjedske odnose koje bosanskohercegovački Židovi grade sa svojim sugrađanima drugih etničkih i vjerskih grupa.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:05