StoryEditor
regija sumi

Gradonačelnik grada na sjeveru Ukrajine: Pronašli smo ostatke kemijskog oružja

Piše desk  /  17.04.2022., 09:08h
Gradonačelnik Trostianetsa, grada u sjevernoj ukrajinskoj regiji Sumi, tvrdi da su vlasti pronašle ostatke kemijskog oružja u selu Bilka, koje su okupirali Rusi. U razgovoru za ukrajinski radio gradonačelnik Jurij Bova ustvrdio je da su pronašli dokaze sarina i drugih otrovnih tvari.

"U selu Bilka pronašli smo ostatke kemijskog oružja - sarin i druge tvari. Otkrili smo ampule. Služba sigurnosti Ukrajine trenutno radi na tome", rekao je. Guardian nije mogao provjeriti ovaj navod. Prošlog tjedna ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio je da Rusija priprema "novu fazu terora" koja bi mogla uključivati ​​upotrebu kemijskog oružja u Ukrajini.

Neki izvještaji koji su prošlog tjedna počeli kružiti društvenim mrežama da je na stanovnike opkoljenog grada Mariupolja korištena "otrovna tvar" koja je uzrokovala respiratorne probleme nisu se mogli potvrditi, a stručnjaci su izrazili skepsu prema tvrdnjama da je korišteno kemijsko oružje.

Prošlog tjedna, Liz Truss, britanska ministrica vanjskih poslova, rekla je da Velika Britanija hitno istražuje navode o kemijskom oružju, dok je glasnogovornik Pentagona rekao da su izvješća "duboko zabrinjavajuća, ako su istinita".

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:27