StoryEditor
kosovo

Gradonačelnici tri općine na sjeveru Kosova položili zakletve

Piše fena  /  25.05.2023., 18:00h

Trojica gradonačelnika izabranih u tri općine na sjeveru Kosova u četvrtak su položila zakletve, a nakon što je prošlog tjedna to učinio gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Erden Atiq.

Tako su danas zakletve položili gradonačelnik Zvečana Ilir Peci, Zubinog Potoka Izmir Zeqiri te Leposavića Lulëzim Hetemi.

"Želim da budemo zajedno u svojim poslovima i obvezama, da budemo maksimalno usredotočeni na provedbu zakona Republike Kosovo na cijelom teritoriju općine Zubin Potok", rekao je između ostalog Zeqiri nakon polaganja zakletve

Gradonačelnik Zvečana Ilir Peci najavio je nakon prisege da će svoju dužnost čelnika općine obavljati iz ureda zajednica u selu Lipë,

"U uredu za zajednice u selu Lipë. Nije stvar u meni. Vlada Republike Kosovo je ta koja odlučuje, mi ćemo to svakako poštovati”, rekao je Peci, prenose Reporteri.

Također u četvrtak je zakletvu položio i novi gradonačelnik općine Leposavić Lulëzim Hetemi.

Novi gradonačelnik Zubinog Potoka je preuzeo dužnost u prostorijama općinskog ureda za zajednice u selu Čabar, gradonačelnik Zvečana u selu Boletinija , u zgradi Osnovne škole "Isa Boletini", a gradonačelnik Leposavića u selu Bistrica u Osnovnoj školi "Kadri Bistrica“.

Znakovito je da polaganje zakletvi nije organizirano u zgradama općina, kako je to uobičajena praksa, već u javnim ustanovama sela u kojima živi albansko stanovništvo.

Na sjeveru Kosova lokalni izbori u četiri općine većinski naseljene Srbima održani su u travnju uglavnom bez sudjelovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina na sjeveru (Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan), svi pripadnici Srpske liste, u studenome 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 20:27