StoryEditor
kanada

Gradonačelnica Calgaryja odbila IGK i Bošnjačko kanadsko društvo: "Druge grupe su bile protiv priznanja genocida u Srebrenici, nećemo 11. srpnja proglasiti danom sjećanja"

Piše FENA  /  13.07.2022., 09:32h

Institut za istraživanje genocida Kanada, Bošnjačko kanadsko društvo Calgary, bh. zajednica u Kanadi i mnogi Kanađani uputili su otvoreno pismo gradonačelnici kanadskog grada Calgaryja Jyoti Gondek zbog neizdavanja proklamacije za proglašavanje 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

- Zgroženi smo vašim odbijanjem da izdate proklamacije za proglašenje 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici u Calgaryju, a povodom 27. godišnjice od toga največeg zločina poslije holokausta u Europi – navodi se u pismu IGK-a.

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici, dodaje se, vaš potez ocjenjuju kao anticivilizacijski, dehumanizirajući, neljudski koji duboko vrijeđa već davno povrijeđene osjećaje Majki Srebrenice, žrtava genocida u Srebrenici i svih istinskih prijatelja istine o tom genocidu i pravde za žrtve toga genocida.

U odgovoru IGK-u Gondek je pojasnila kako je posljednjih godina grad Calgary pokušavao priznati i druge genocide jer su zahtjevi stizali iz tih zajednica.

- Iako su se pisma priznanja fokusirala na sjećanje, a ne na povijesne činjenice, grad Calgary je dobio pisma od drugih grupa koje su bile protiv priznanja genocida. Nakon pažljivog razmatranja i konzultacija s Uredom gradonačelnika, u ovom trenutku nećemo izdavati proklamaciju za proglašenje 11. srpnja danom sjećanja na genocid u Srebrenici - napisala je Gondek.

Članovi međunarodnog ekspertnog tima IGK upozoravaju Gondek da je odlukom prekršila, osim pravomoćnih presuda sudova Ujedinjenih  naroda. i jednoglasno usvojene rezolucije  kanadskog parlamenta kojima se 11. srpanj proglašava danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Isti genocid, kako ističu iz IGK-a, priznaje poštovanjem presuda međunarodnih i nacionalnih sudova i uvrštava u pet priznatih genocida od Kanade koji će svakog travnja, mjeseca borbe protiv genocida u Kanadu, biti predmet edukacije u kanadskim školama i istraživačkim ustanovama.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 10:20