Article_Top_970x250

Građanski savez za “zabranu rada petkom, jer su muslimani u BiH sada dominantna većina”, SDP za zabranu rada nedjeljom

politika

Građanski savez za “zabranu rada petkom, jer su muslimani u BiH sada dominantna većina”, SDP za zabranu rada nedjeljom

pro 10, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentu FBiH Irfan Čengić najavio je podnošenje inicijative za donošenje zakona kojim bi se zabranio rad nedjeljom. Cilj ove inicijative jeste da se otvori široka debata o ovoj temi u našem društvu.

Radnici u Bosni i Hercegovini nerijetko rade mnogo više sati nego što bi po zakonu smjeli, a nemaju slobodne dane ili ih čak tjeraju da narade "slobodne dane". Očito je da su svi ostali instrumenti zaštite radničkih prava zakazali i stoga Čengić poručuje da je vrijeme da razgovaramo o zabrani rada nedjeljom, prenosi Klix.

"Smatram da je nužno zabraniti rad nedjeljom u određenim djelatnostima, kako bi pritisak na radnicima bio manji. Za to nam je potrebna zakonska inicijativa, ali takav zakon se ne može donijeti odjednom. Potrebno je da konzultiramo sve na koje bi ovakva odluka mogla utjecati. Nužno je čuti mišljenje sindikata, ekonomista, poslodavaca, ali prije svega glas radnika, čija se prava uporno gaze", naveo je Čengić.

Čengić kaže da mu je cilj da do kraja mandata saslušamo sve argumente i sagledamo sve perspektive ovog problema, te da parlamentarci naposljetku glasaju hoće li se zabraniti rad nedjeljom. Poručuje da se odluka mora donijeti kroz dijalog u nastojanju da se izgradi zdrava ekonomija. Naglasio je da su socijaldemokrate spremne saslušati sve argumente za i protiv, ali da se mora znati da je SDP prije svega radnička stranka.

S njegovim stajalištem očito se ne slaže Emir Suljagić član Političkog savjeta Građanskog saveza koji je u svom tweetu objavio: „Zašto ne petak? Ipak više od polovice stanovništva čine Bošnjaci, među kojima su vjernici muslimani vjerovatno dominantna većina“, zaključuje Suljagić.

Dnevnik.ba