Article_Top_970x250

Građanski savez: Prema popisu iz 2013. u SIP-u bi trebala sjediti četiri Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat

rekacija na odluku sip-a

Građanski savez: Prema popisu iz 2013. u SIP-u bi trebala sjediti četiri Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat

pro 18, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Današnja odluka SIP-a predstavlja upravo pokušaj legalizacije i institucionalizacije genocida i etničkog čišćenja - priopćeno je iz GS-a.

Građanski savez izrazio je stav da je Središnje izborno povjerenstvo BiH danas donijela protuustavnu odluku o popunjavanju izaslanika u Domu narodu Parlamenta FBiH prema popisu iz 2013.

- SIP je morao donijeti odluku na osnovu Ustava BiH i FBiH da se Dom naroda popunjava prema popisu iz 1991. godine, s obzirom da Ustav jasno predviđa da se sve dok se ne implementira Aneks 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, morat će se primjenjivati rezultati popisa iz 1991. Na taj način tvorci Daytonskog sporazuma željeli su spriječiti da se rezultati politika genocida i etničkog čišćenja priznaju kao legalni i institucionalizuju. Stoga, današnja odluka SIP-a predstavlja upravo pokušaj legalizacije i institucionalizacije genocida i etničkog čišćenja - priopćeno je iz GS-a.

Također, smatraju da popis iz 2013. godine nije adekvatan za izborni ciklus, jer nisu objavljeni rezultati popisa državljana BiH koji ne žive u zemlji.

- Ako su članovi SIP-a smatrali da treba donijeti odluku prema neadekvatnom popisu iz 2013. godine, onda je jedino ispravno da takvu odluku donese Središnje izborno povjerenstvo koje je formirano na osnovu popisa iz 2013. godine. U takvom sazivu SIP-a bi sjedila četiri Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat - ukazao je GS povodom navedene odluke.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250