StoryEditor

"Građanski rat" unutar Republikanske stranke

Piše D  /  09.03.2021., 08:03h

Trumpov prvi javni nastup nakon odlaska iz Bijele kuće pratilo je više televizijskih gledatelja negoli godišnju dodjelu nagrada za najbolja TV i filmska ostvarenja "Golden Globe". U Orlandu, na redovitom skupu konzervativnog krila republikanaca, dočekale su ga pristaše, pozlaćeni kip koji mu je posvetio umjetnik Tommy Zegan i stranački lojalisti.

Bivši predsjednik nije prebolio gubitak izbora, ali barem za sada, ostaje u velikoj staroj stranci. Oštro je kritizirao Bidenove prve poteze i dao naslutiti da nije spreman za političku mirovinu. Trump dane nakon Bijele kuće provodi na Floridi koja je sada neformalno sjedište republikanaca, onog krila stranke koje predvodi 45. američki predsjednik.

Republikanci su u svojevrsnom političkom limbu

- Unutar Republikanske stranke vodi se ‘građanski rat‘. Neki i dalje žele slijediti predsjednika, drugi ne. Ima onih koji putuju u Mar a Lago u njegov dom na Floridi i traže njegov blagoslov za buduće političke utrke. On to voli, voli kad političari traže njegovu moć, kaže profesor Todd Belt, direktor Programa političkog upravljanja na Sveučilištu George Washington.

- Kada je stranka na vlasti, ima predsjednika, jasno je tko joj je na čelu. Ali kada smo stranka s manjinom, uvijek postoji suparništvo oko toga tko će biti na čelu. Jasno je da je u ovom trenutku za većinu republikanskih birača to Donald Trump, kaže Terry Holt, politički konzultant i savjetnik bivšeg predsjednika G. H. Busha u kampanjama 2000. i 2004.

Moždani udar i Covid, prikrivanje podataka

Kada bi se predsjednički izbori u SAD-u održavali sutra, Trump bi bio kandidat republikanaca, dodaje Holt. Međutim, njegovo zdravlje je veliko pitanje. Ispostavilo se, kaže, "da je Donald Trump, kada je otišao u „Walter Reed" prvi put - imao moždani udar i liječnici su morali potpisati ugovor o neotkrivanju podataka. Sada se zna i da je bio puno bolesniji kada je imao COVID nego što je Bijela kuća priznala, tvrdi Holt.

Nakon napada Trumpovih pristaša na Kongres 6. siječnja, deset republikanskih zastupnika glasalo je za njegov opoziv, a sedam republikanskih senatora pridružilo se demokratima koji su ga željeli proglasiti krivim za poticanje pobune. Sjena prosvjeda u kojima je petero ljudi izgubilo život pratit će Trumpove političke ambicije.

Domaći terorizam i teorije zavjere

Federalne vlasti budno prate aktivnosti Trumpovih najgorljivijih pristaša - onih koji su se navodno trebali okupiti u glavnom američkom gradu kako bi ga proglasili izbornim pobjednikom. Zbog njih je 4. ožujka podignuta razina sigurnosti u DC-u. Sobe u Trumpovu hotelu na Pennsylvanija aveniji taj su dan dosegnule cijenu od dvije tisuće dolara. No pristaše neobične teorije zavjere o Trumpu kao tek 19. američkom predsjedniku bili su aktivni samo na internetu.

- Mislim da u ovoj zemlji imamo problem s domaćim terorizmom. QAnon to nije. Ne mislim da su toliko opasni. Mislim da više moramo biti fokusirani na ljude koji žele srušiti vladu ili potkopati njezine institucije, kazao je Terry Holt. Razočaran ponašanjem donedavno njegove omiljene konzervativne TV kuće FOX, Donald Trump sa suradnicima i prijateljima glasno razmišlja o pokretanju vlastite medijske kuće.

- To je nešto što razmatra godinama, o tome nema dvojbe. S druge strane, jasno je da dok planirate političku kampanju, ideja o vođenju velike medijske kuće ostavlja malo prostora za igranje golfa, rekao je John Gizzi, izvjestitelj iz Bijele kuće za Newsmax.

Republikanske kritike Donalda Trumpa utihnule su. Čelnik stranke u Senatu Mitch McConnell kao i bivši potpredsjednik Mike Pence koji je zahladio odnose s dojučerašnjim šefom, sada poručuju da bi podržali Trumpovu predsjedničku nominaciju 2024. No Trump u Orlandu nije skrivao razočaranje u one koji su mu u jednom trenutku okrenuli leđa.

- Što god on rekao, uvijek će biti puno komentara i među republikancima, a da ne spominjemo nacionalne medije. Ali zapamtite, Republikanska stranka opisuje se kao velika i raznolika obitelj. A kao što je Tolstoj jednom rekao, sve obitelji imaju svoje vlastite, obiteljske probleme, dodaje John Gizzi.

A u toj obitelji puno je onih koji se zaklinju u Trumpa, no istodobno planiraju vlastitu utrku za Bijelu kuću za četiri godine. Od bivšeg predsjednika, na čije bi političke ambicije mogli utjecati pravni i financijski problemi, žele jedno - preuzeti potporu njegovih glasača na izborima 2024.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:54