StoryEditor

Građanska inicijativa traži rokove, Grad Mostar nudi uključivanje viših razina

Piše D  /  05.03.2020., 01:03h

Obje strane iznijele su svoje stavove i prijedlog rješenja problema odlagališta na Uborku, kojeg već 13 dana u blokadi drže mještani i aktivisti te sprječavaju deponiranje komunalnog otpada.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić upoznao je predstavnike Inicijative sa sadržajem razgovora koje je imao u srijedu s čelnicima stranaka HDZ-a BiH i SDA te potporom koju su oni spremni osigurati kako bi se riješio problem odlaganja otpada na sanitarnon regionalnom deponiju Uborak, priopćeno je iz Gradske uprave Mostar.

Predstavnici Grada Mostara ponudili su predstavnicima Inicijative sporazum kojim se predviđa deblokada Uborka, uključivanje viših razina vlasti u rješavanju regionalnog deponija Uborak te osiguravanje neophodnih sredstva za kvalitetniji rad i poboljšanje načina upravljanja aktualnim deponijem.

Sporazumom se, također, predviđa osiguravanje sredstava za sanaciju i zatvaranje starog odlagališta uz pomoć Vlade FBiH i međunarodnih organizacija, te prikupljanje sredstava (domaćih i inozemnih) za ugradnju pročistača za procjedne vode koje se ulijevaju u potok Sušica.

Iz Grada Mostara očekuju od predstavnika Inicijative da se tijekom dana očituju o ponuđenom sporazumu.

U vezi s današnjim sastankom oglasila i Građanske inicijative "Jer nas se tiče" koja je gradonačelniku Bešliću ponudila svoju verziju sporazuma u kojoj se, među ostalim, traži da se postojeće odlagalište ne proširuje na lijevu stranu potoka Sušice te da se u roku od tri do četiri mjeseca, do popunjavanja kapaciteta trenutno aktivne kasete za odlaganje otpada, odredi nova lokacija odlagališta.

Inicijativa također traži da se u roku od 12 do 18 mjeseci potpuno prekine odlaganje otpada na lokalitetu Uborak.

Mostarski gradonačelnik odgovorio je predstavnicima Inicijative da ne može potpisati tri spomenute točke jer je za njihovu realizaciju neophodan angažman županijske i federalne razine vlasti.

"Zbog toga, s ciljem što bržeg rješavanja problema deponija na Uborku, očekujemo promptno djelovanje prvenstveno Županije, ali i Federacije", poručili su iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Podsjećamo, zbog blokade odlagališta komunalnog otpada na Uborku smeće s mostarskih ulica ne odvozi se od 22. veljače.

Mještani i aktivisti već godinama traže sanaciju i zatvaranje deponije na Uborku. Oni tvrde kako je kapacitet odlagališta davno premašen, traže njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije za odlagalište.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:35