StoryEditor

Građanin koji je provalio u stanicu Hrvatskih voda i dignuo branu završio na policiji

Piše D  /  25.07.2020., 10:07h

Jedan od njih, Domagoj Vorberger, objasnio je za Novu TV zašto su ušli u stanicu.

‘‘Kontaktirali smo bezbroj brojeva, nitko se nije javio jer je bilo zauzeto, što je za neke bilo razumljivo jer je cijeli grad bio u kaosu. Nismo glupi, nismo ušli bez razloga jer nemamo zašto ulaziti. Dogodila se jedna postapokaliptična situacija - metar i pol vode leti u zrak van iz šahtova. U roku od 10 minuta bile bi poplavljene kuće. Stariji sugrađani su nam dojavili da su već imali takve situacije i da su provaljivali unutra jer nitko od nadležnih nije dolazio‘‘, ispričao je.

Dodao je da su praktički riskirali svoje živote ulazom u stanicu.

‘‘Moj susjed Tihomir Blagus je digao branu i spasio pola grada. Ta voda je otišla i u roku od 10 minuta sve je bilo suho. Mi smo unutra ušli bosi i pod prijetnjom strujnog udara jer je neka žica iskočila. Radili smo to stihijski, da spasimo živote i imovinu ljudi ovdje‘‘, poručio je.

Mještani su dodali kako je Tihomir Blagus završio u policiji.

Od zagrebačke policije doznajemo kako je priveden muškarac jer je utvrđena prekršajna odgovornost vezana za kršenje javnog reda i mira. Nakon krim istraživanja, muškarac je pušten kući.

Gradska Uprava Grada Zagreba izvijestila je u subotu kako objekt ustave za ispust potoka "Kuniščak" u rijeku Savu nije u nadležnosti Vodoopskrbe i odvodnje Grada Zagreba, nego Hrvatskih voda.

Nakon snažnog nevremena koje je u petak navečer pogodilo grad Zagreb i uzrokovalo bujice i poplave na području centra grada i šire, na društvenim mrežama pojavila se snimka građana s Trnja koji su provalili u taj objekt te su otvorili odvod i ispustili nagomilanu vodu.

Gradska Uprava naglasila je kako Hrvatske vode održavaju taj objekt.

Vatrogasci su zbog velike količine padalina cijelu noć bili na terenu, a tijekom jedne intervencije stradao je vatrogasac DVD-a Kustošija Davor Kovačić kojemu je pozlilo i nakon čega je umro.

U nevremenu je bila poplavljena i Dječja bolnica u Klaićevoj ulici, a najveća je šteta u bolničkoj ljekarni koja se nalazi u podrumu. Bolnicu je ujutro posjetio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je naglasio kako će troškove sanacije štete snositi zajedno bolnica, Grad Zagreb i ministarstvo.

Kako je rekao ravnatelj bolnice Goran Roić za Hinu, u ljekarni se provode izvidi te će šteta sigurno biti velika. Naglasio je da druge bolničke službe normalno funkcioniraju te se skrb o bolesnima redovno odvija.

Izvanredna situacija dogodila se nakon što je poplavljen podvožnjak u Miramarskoj ulici u Zagrebu, gdje je u duboku vodu nesretno sa svojim automobilom uletio Josip Šimić, koji je i invalid.

Josipa je herojski spasila slučajna prolaznica Mirna Mrčela, koja je doplivala do potopljenog automobila i pomogla unesrećenom otvoriti stražnja vrata.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:30