StoryEditor
testiranje

Građanima Hrvatske stižu poruke Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Piše desk  /  03.06.2023., 09:37h

U devet sati počelo je testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama.

"Danas započinjemo s testiranjem Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – prva na redu je Vukovarsko-srijemska županija gdje će od 9:00 sati svi korisnici mobitela, od pošiljatelja HR112ALERT, primiti SMS poruku sadržaja:

'Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK'", objavio je MUP, prenosi Index.

Objavljen raspored

Testiranje sustava počinje u 9 sati slanjem SMS-a korisnicima mobitela na području Vukovarsko-srijemske županije. Nastavlja se u 10 sati za korisnike s područja Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10:30 za one iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testni SMS dobit će od 11 sati, dok će pola sata kasnije, testiranje početi u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.

Za građane Zagreba slanje SMS-a počinje u 12 sati, a testiranje će završiti u 13 sati slanjem SMS-a korisnicima mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, doznaje se u Civilnoj zaštiti. Zbog testiranja SRUUK-a danas se iznimno neće provoditi redovno mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje.

"Građani ne trebaju ništa napraviti"

Gost središnjeg Dnevnika HTV-a bio je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut. "Plan je da se u 9 sati krene s Vukovarsko-srijemskom županijom i završavamo oko 13 sati s Istarskom i Primorsko-goranskom županijom. Hrvatska je podijeljena na nekoliko segmenata, tako da ne opteretimo sustav i građane u isto vrijeme", rekao je.

Trut napominje kako će biti potpuno jasno da je riječ o testnoj poruci na koju se ne treba odgovarati.

"Građani ne trebaju ništa napraviti. Za njih je samo bitno da tu poruku vide i pročitaju i da znaju da će ubuduće dobivati takve poruke u slučaju situacija koje mogu ugrožavati njihov život ili okoliš. Kroz te će poruke onda dobiti i informaciju kako treba postupati, koje mjere i aktivnosti trebaju poduzimati, kako se treba štititi", kaže Trut.

"Sve ovisi o ugrozi. Ako je to poplava, onda će to biti "Ne idite u to područje" ili "Sklonite se s tog područja" ili "Evakuirajte se s tog područja". Sve ovisi o vrsti i veličini ugroze", dodaje.

Civilna će zaštita od tvrtki pošiljatelja poruka dobiti tek informacije na koliko su brojeva poslali poruku i koliko je poruka pročitano ili primljeno.

"Upućivanje poruka potpuno je anonimno. Ministarstvo unutarnjih poslova ne zna kome poruke idu. Nemamo informaciju osim broja korisnika mobilnih aparata na nekom području. Ne znamo ni dob ni spol ni bilo što drugo. Sve te informacije ostaju kod teleoperatora", kaže.

Poruke će, kaže Trut, dobivati i stranci koji se budu nalazili u hrvatskoj mreži. Dobit će poruku na engleskom, ali postoji i mogućnost da se poruka pošalje na jednom od sedam stranih jezika ako se primijeti da se na tom području nalazi više govornika tog jezika.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 07:54