StoryEditor
prosvjed pred veleposlanstvo

"Građani" u Sarajevu od Bidena zatražili suštinsku izmjenu Daytona: Palmer nas je zbunio

Piše DESK  /  01.11.2021., 10:51h
Počeli su prosvjedi "grupe građana" ispred Američkog veleposlanstva u Sarajevu povodom aktualne političke situacije u našoj zemlji.

Kako su najavili organizatori, očekuju pomoć SAD i američkog predsjednika Joe Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijanog integriteta BiH, izvještava Avaz.

- Ovdje sam kao građanin, nismo još uvijek imali sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Danas smo došli iskazati svoje nezadovoljstvo jer želimo da svaki građanin ima jednaka prava - rekla je Aida Đozić, jedan od sudionica prosvjeda.

Podsjećamo, grupa građana 25. listopada organizirala je prosvjede ispred zgrade OHR-a.

Kako javljaju reporteri "Avaza" sa lica mjesta, danas se preko puta Američke ambasade okupio manji broj građana nego što je to bilo 25. listopada ispred OHR-a. 

Jedan od organizatora protesta, Suad Đozić kazao je kako su se građani okupili ispred Veleposlanstva SAD zbog posljednjih događanja i posjete gospodina Matthewa Palmera, američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH.

- Ljudi su malo zbunjeni stavovima. Mi znamo da je SAD prijatelj BiH. Mi sada očekujemo pomoć američkog predsjednika kako gospodin Palemer ne bi bacio sjeniku na suverenitet. Naše zahtjeve smo poslali u Veleposlanstvo - rekao je Đozić.

Dodao je da će nastaviti sa ovim aktivnostima i protestima.

Na prosvjedima "građani" su iznijeli sljedeće zahtjeve:

- Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni napad uključujući i prijetnju silom.

Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Europski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ...)

Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multikulturalno društvo.

Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH.

Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom - navode u svojim zahtjevima. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:28