StoryEditor

Građani u redovima čekaju kako bi potpisali peticiju protiv zabrane negiranja genocida

Piše D  /  24.07.2021., 06:07h

Peticiju je potpisala i zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić koja je poručila da se radi o podršci opstanku Republike Srpske, a protiv svega što je nametnuto.

"Ponosna sam danas što danas kao građanin i zastupnik imam priliku da potpišem ovu peticiju i sigurna sam da će po prvi put političko Sarajevo da vidi što je srpsko jedinstvo", izjavila je Vučićeva, prenosi ATV.

Prema njenim riječima, slične aktivnosti organizirane su širom Srpske, između ostalih danas će biti i u Bijeljini, a građani su veoma zainteresirani za potpisivanje, uključujući i one u inozemstvu.

Odluku odlazećeg visokog predstavnika, Vulićeva je ocijenila kao civilizacijski presedan u suvremenom svijetu da neko oduzme pravo na mišljenje i govor.

Peticiju je među prvima potpisao Aleksa Mirčetić, a to je obrazložio potrebom da se poništi nametnuta odluka, za što je više nego ikada ranije potrebno srpsko jedinstvo.

"Treba svi da zaboravimo na boje stranačkih dresova i da čvrsto stanemo za poništenje odluke", izjavio je Mirčetić.

Peticiju je u 15.30 sati organiziralo Udruženje Pravda za Doboj.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik službeno je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije desio genocid.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 16:52