StoryEditor
apel

Građani Stoca traže hitni angažman CZ i postavljanje mreža za zaštitu od odrona

Piše desk  /  25.04.2022., 07:04h
"Dužnost nadležnih je da izađu na teren, detaljno urade analizu za sanaciju oštećenih stijena, kamenja i podzida te da postave mreže ili druge zaštite. "

Građani Stoca uputili su hitan apel nadležnim službama da se angažiraju i pomognu u zaštiti od odrona kamenja/stijena na ovom području. Kako navode, Stolac je područje koje je u kotlini, opkoljeno brdima, te je od petka stanovništvo stalno u strahu od novih podrhtavanja tla kojih je veliki broj. 

''Nakon kobnog potresa jačine 5.7 stupnjeva osjetili smo novi jačine 4.8 koji je također prouzrokovao odrone opasne po život. Pod hitno je potrebno alarmirati nadležne za angažman, a oni koji nam mogu pomoći su Uprava za civilnu zaštitu HNŽ, te Federalna uprava civilne zaštite'', naveli su građani Stoca te dodali: ''Dužnost nadležnih je da izađu na teren, detaljno urade analizu za sanaciju oštećenih stijena, kamenja i podzida te da postave mreže ili druge zaštite''. 

U priopćenju za javnost kažu i da se ne smije čekati nova žrtva te da se mora hitno reagirati dok ne bude kasno. 

''Već smo zakasnili sačuvati jedan mladi život, potrudimo se da se nikad više ne ponovi ovaj nesretan slučaj koji je sve građane u Stocu ostavio u šoku, nevjerici i žalosti''. 

Lokacije koje su potencijalne opasnosti od odrona su: Kukavac, Pogleđe, Novo naselje, Uzinovići, Bokulja, Poplašići, Zagrad, Todorovići, Ćuprija…

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 00:08