Article_Top_970x250

Građani Rumunjske upozoreni da ne putuju u BiH i da izbjegavaju Sarajevo što je više moguće

zbog zagađenja

Građani Rumunjske upozoreni da ne putuju u BiH i da izbjegavaju Sarajevo što je više moguće

velj 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ministarstvo vanjskih poslova Rumunjske u srijedu je objavilo upozorenje za sve građane koji namjeravaju putovati u Bosnu i Hercegovinu zbog visoke razine zagađenja. Ovakva upozorenja se najčešće izdaju u slučajevima opasnosti za sigurnost državljana vezanim za zaraćene zone, terorističke napade, ili ekstremne vremenske nepogode.

– Ovo je još jedna potvrda ozbiljnosti problema zagađenja zraka i pokazatelj da se, osim najvažnijih posljedica vezanih za zdravlje građana, itekako odražava i na ekonomiju Bosne i Hercegovine, a ministarstvo vanjskih poslova Rumunjske nam je na ovom primjeru pokazalo kako to izgleda kad, umjesto poricanja problema, nadređene institucije odluče  djelovati što brže u svrhu zaštite svojih građana i građanki – istaknuo je Igor Kalaba, asistent na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu, prenosi Dnevni avaz.

U upozorenju stoji da je zagađenje zraka u BiH na visokoj razini te se savjetuje građanima Rumunjske da se prije putovanja informiraju o razini zagađenja i koncentracijama prašine, a građanima koji pate od respiratornih poremećaja se posebno savjetuje da izbjegavaju putovanje u Sarajevo.

– Imajući u vidu da se u narednom razdoblju ne očekuju promjene vremenskih prilika koje bi mogle značajno smanjiti razinu zagađenja, Vlada Županije Sarajevo i lokalni Institut za javno zdravstvo preporučuju građanima i građankama da što manje izlaze iz kuća, u skladu s mogućnostima – stoji u upozorenju Rumunjske.

Građanima Rumunjske savjetuje se da konzultiraju  internet stranicu Airnow kako bi dobili ažurirane informacije u vezi s razinom zagađenja i koncentracijom prašine po satu. Građanima koji pate od respiratornih poremećaja preporučuje se da izbjegavaju putovanje u Sarajevo zimi, što je više moguće.

Dnevnik.ba