Article_Top_970x250

Građani ponovno pred Uborkom, uskoro nova blokada odlagališta

mostar

Građani ponovno pred Uborkom, uskoro nova blokada odlagališta

sij 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" i ovu su se nedjelje okupili ispred regionalnog odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara kako bi još jednom upozorili na taj ekološki problem te zatražili sanaciju Uborka i pronalaženje nove lokacije za odlagalište.

Komentirajući nedavni sastanak s gradskim vlastima, predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur u izjavi za Fenu kazao je kako postoji neki mali napredak, ali da stvari idu presporo.

- Na sastanku u Gradskoj vijećnici u petak su nam rekli da će u sljedećih deset dana Grad izaći s prijedlogom pet lokacija na kojima bi se moglo graditi novo odlagalište. U slučaju nepostojanja prostornog plana ili Gradskog vijeća, rekli su nam da se može formirati komisija koja bi imala nadležnosti za donošenje takvih odluka. Tako je predviđeno zakonom, ali oni su do sada šutjeli o tome - istaknuo je Hujdur.

Kako bi se čitav proces ubrzao. Hujdur je najavio kako će građani sljedećih dana ponovno blokirati odlagalište na Uborku.

- U sljedećih sedam do deset dana ponovno ćemo blokirati Uborak. Neću govoriti kada će se točno dogoditi, ali plan nam je da ponovno blokiramo deponij na nekoliko sati ili na jedan dan. Tom blokadom pokušat ćemo ubrzati rješavanje problema, dat ćemo im rok i zatražit ćemo da nam se da čvrsti dokument. Nadam se da nas nadležni neće ponovno dovesti u situaciju iz prošle godine kada je Mostar danima bio zatrpan smećem - poručio je Hujdur.

Pozvao je stanovnike Mostara da na Facebook stranici Građanske inicijative "Jer nas se tiče" pročitaju novinski članak o Uborku iz 1989. godine u kojemu se navodi kako je odlagalište, koje je otvoreno tridesetak godina ranije, već tada premašilo planirani kapacitet.

- Još tada se govorilo da se deponij mora hitno zatvoriti i da se mora pronaći nova lokacija, a mi i danas, 30 godina kasnije, upozoravamo i tražimo istu stvar - kazao je Hujdur.

Tijekom 2019. godine odlagalište na Uborku u dva je navrata bilo blokirano zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.

Mještani i aktivisti posljednji su put Uborak blokirali u prosincu, a nakon nekoliko dana blokade intervenirala je policija.

Dnevnik.ba