StoryEditor

Građani podsjećaju ministricu Đapo na istek roka za rješenje deponije Uborak

Piše D  /  20.12.2019., 10:12h

Udruženje građana "Jer nas se tiče" Mostar priopćilo je kako je danas istekao rok od 10 dana, koliko je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo dala županijskim i gradskim vlastima da učine nešto kada je u pitanju problem deponije na lokaciji Uborak, te pozivaju ministricu na reagiranje.

"Danas, 20.12.2019. ističe rok od 10 dana, koliko je federalna ministrica Đapo rekla da će čekati županijske i gradske vlasti da učine nešto u povodu zatvaranja i saniranja postojeće deponije, kao i nalaženje nove lokacije, prije nego što da nalog da se trenutna deponija na lokaciji Uborak zapečati", navode iz Udruženja.

Pritom podsjećaju da su građani okupljeni oko inicijative "Jer nas se tiče" od 4.12.2019. ispred ulaza u deponiju s jednim ciljem - zatvaranje postojeće lokacije i traženje nove.

"U međuvremenu su neovlaštene osobe poslale specijalnu i interventnu policiju da odblokiraju ulaz u deponiju koja je 3.12.2019. izgubila sve dozvole za rad i od tada radi ilegalno. Protiv njih su napravljene i predane kaznene prijave", navodi se u priopćenju, prenosi Fena.

Građani očekuju od svih nadležnih razina vlasti da ozbiljno pristupe rješavanju "ovog gorućeg problema u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji".

 "Ovo nije neorganizirana niti agresivna grupa građana. Mi znamo da se rješenje ne može naći preko noći, ali smatramo da se što prije mora krenuti u nalaženje dugoročnog rješenja gazdovanja otpadom. Ministrica Đapo je dala usmeno obećanje, koje očekujemo da sada i ispuni, budući da su se stekli svi uvjeti", kazao je predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

Istaknuo je kako nitko ništa nije uradio još od lipnja do danas po pitanju deponije na Uborku, pa tako ni u zadnjih 10 dana.

"Očekujemo da ministica Đapo konačno donese ispravnu odluku, odnosno rješenje o zatvaranju nelegalne deponije", poručio je Hujdur.

Iz Udruženja podsjećaju na Izvješće Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a o zdravstvenom stanju stanovništva od 2014. do 2018. koje govori o porastu malignih oboljenja za 70 posto, dok Mostar prednjači po broju oboljelih od karcinoma.

"Pozivamo nadležene da prestanu ignorirati ovaj problem, jer to što jedu zamrznutu ribu i piju flaširanu vodu ih ne štiti od otrova koji ističu iz deponije i šire se dolinom Neretve", navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:17