MOSTAR, 14.listopada (FENA) – Građani Mostara okupili su se u petak na Španjolskom trgu u Mostaru u znak protesta zbog ubojstava žena, potaknuti nedavnim slučajem femicida u Bihaću.NADA LANDEKA -
StoryEditor
nasilje nad ženama

Građani Mostara prosvjedovali protiv femicida

Piše desk  /  14.10.2022., 18:42h

Građani Mostara okupili su se u petak na Španjolskom trgu u Mostaru u znak protesta zbog ubojstava žena, potaknuti nedavnim slučajem femicida u Bihaću.

S prosvjeda, koji je održan pod sloganom "Naš bol je vaš sram" je zatraženo da se u kazneni zakon uvede posebna kvalifikacija femicida.

Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Alma Kratina ocijenila je kako se u proteklom razdoblju s nevladinim sektorom razgovaralo o tome da se kod izmjene kaznenog zakona ide u smjeru pooštravanja kazni i da se femicid tretira kao kazneno djelo.

- Nemili događaji koji se stalno ponavljaju ukazuju na to da nam ne trebaju samo izmjene i dopune, nego novi kazneni zakon FBiH, kao i novi zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji je također sad usvojen u nacrtu, a kako bi bio usklađen s Istambulskom konvencijom, kako bismo dobili najbolji pravni okvir za zaštitu žrtava nasilja, uglavnom žena i djevojčica - kazala je Kratina.

Ocijenila je kako svima onima koji će sjesti u zastupničke klupe ostaje zadaća da "imamo novi kazneni zakon a ne samo izmjene".

- Nijedna žena nikad nigdje nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red", poručeno je ranije, uz napomenu da je dosta terora, kao i nijemog promatranja dok žene ginu u svojim domovima.

Ispred aktivistkinja grada Mostara Ivana Arapović poručila je kako je ovo bunt svih žena Bosne i Hercegovine te kako iza ovog prosvjeda ne stoji nijedna politička opcija, ni stranka.

- Glavni motiv je da se pridružimo ostalim gradovima diljem BiH. Danas je 19 gradova organiziralo prosvjed usmjeren protiv femicida. Femicid je ubojstvo motivirano mržnjom prema ženama...To su najčešće bliske osobe partneri, očevi ili braća - kazala je Arapović.

Također je naglasila kako femicid kao ubojstvo ne postoji i da se ta djela tretiraju kao nasilje u obitelji ili obiteljskim zajednicama.

- Maksimalan kazna je do deset godina. Ovim zahtijevamo pravnu definiciju femicida i uvođenje u sve kaznene akte i podatke, usklađivanje zakona s Istambulskom konvencijom, prevenciju nasilja nad ženama, kao i zaštitu žena i djevojčica, te teže kazne za počinitelje nasilja - poručila je aktivistkinja.

Važna poruka koju je uputila Arapović je i ta "da nasilje nad ženama nije privatna stvar i da nikad nijedna žena i djevojčica nije kriva zato što je udarena, silovana ili ubijena te kako se ne želi pitati, hoće li ona biti iduća".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:44