Article_Top_970x250

Građani Hrvatske zbog nižih cijena opet masovno kupuju u Grudama, Posušju i Brodu

sve jeftinije u bih

Građani Hrvatske zbog nižih cijena opet masovno kupuju u Grudama, Posušju i Brodu

lis 24, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dok god budu ovakve cijene i dok god budem mogla, ići ću u BiH, rekla nam je Marina Bradić iz Slavonskog Broda. Ona svakog ponedjeljka prelazi most preko Save i odlazi u Bosanski Brod u tjednu nabavu namirnica.

– U principu, kupujem sve jer je sve jeftinije, osim kozmetike. Primjerice, pijem mlijeko bez laktoze, u Hrvatskoj ga ne možete naći ispod 10 kuna, tamo je 6, margarin kod nas nije ispod 6 kuna, a tamo je 4. Ima jako puno primjera, od sokova, čipseva, raznih namaza, sve je jeftinije. Umirovljenici tamo imaju i popust od 10 posto, pa često ide i majka sa mnom, a još dobijemo i povrat poreza. U svakom slučaju, tamo u šoping idem već 4 godine i ne namjeravam prestati.

Test cijena i razlike

Marina je samo jedna od mnogih iz Hrvatske koji u kupnju idu preko granice, pa su i novinari 24sata odlučili napraviti veliki test. I da, definitivno se isplati otići preko granice. Uzeli su šest proizvoda i benzin, i test je pokazao da je u Posušju i Mađarskoj najjeftinije ići u kupnju. Slovenija je daleko najskuplja, a od Hrvatske je jeftinija i Srbija.

Brođani svaki dan idu pješice preko granice, osim četvrtkom jer je tad gužva zbog kamiona. Ja obvezno idem dva puta mjesečno po benzin jer je tamo 8 kuna, kaže Boris G. Vrlo slična priča i u Osijeku, piše 24.sata

Iako je granični prijelaz 30 kilometara udaljen, to ih ne sprječava da vrlo često odlaze u Bogojevo, malo mjesto u Srbiji na graničnom prijelazu kod Erduta. Srbija je postala šoping meka već godinama, u prvome redu zbog znatno jeftinijih cigareta, pojedinih vrsta alkoholnih pića, kave, sokova i Vegete koja je u Srbiji duplo jeftinija nego u Hrvatskoj.

– Redovito idemo preko granice po duhan i cigarete, a kad imamo fešte i rođendane, po sokove, pića. Jednom do dva puta mjesečno smo tamo – kaže Igor Rado iz Osijeka.

Iz Srbije se ne može uvesti meso i mlijeko jer smo mi članica EU-a. Mađarska je unatrag deset godina isplativa Hrvatima koji žive u rubnim mjestima uz granicu. Sirevi, sirni namazi, tjestenina, deterdženti, pelene, sredstva osobne higijene…, jeftiniji su nego u Hrvatskoj. I na jugu zemlje, naši stanovnici redovito idu preko granice u Posušje i Grude, gdje su svakodnevne gužve ispred šoping centara.

Dvostruko skuplja RH

Običaj je prvo natočiti gorivo, a zatim u šoping. Košarica koju su testirali novinari 24sata, ispala je gotovo 50 posto jeftinija od Zagreba i Slovenije. Što se, pak, tiče hrvatskih susjeda Slovenaca, iako se prije desetak godina i isplatilo ići, danas više nije takav slučaj. Naime, šest odabranih proizvoda ispalo je najskuplje upravo u Kopru. No, s druge strane, odjeća zna biti snižena i do 70 posto, pa je to mamac za one koji pale automobile i kreću put granice. Niže su cijene elektronike, parfema, no cigarete su u prosjeku 5 eura, što je gotovo duplo skuplje od Srbije i BiH.

Dnevnik.ba