StoryEditor

Građani BiH odlučuju o imenu udaljene zvijezde i njenog egzoplaneta

Piše D  /  17.09.2019., 02:09h

Upravni odbor konkursa IAU100 NameExoWorlds je državama članicama dodijelio sustav zvijezde i planete, pazeći na poveznicu s tom zemljom i vidljivost zvijezde domaćina iz te zemlje, priopćilo je Astronomsko društvo Orion iz Sarajeva, prenosi Klix.ba.

Bosni i Hercegovini je dodijeljen sustav u sazviježđu Vodenjaka (Aquarius) u kojem se oko zvijezde, trenutno službenog imena HD 206610, okreće džinovska planeta HD 206610b.

HD 206610 i HD 206610b

HD 206610 je zvijezda od nas udaljena oko 482 svjetlosne godine. Pripada spektralnom tipu K, i to je narančasti div. Planet HD 206610b, koji je otrkiven 2009. godine, a koja kruži oko ove zvijezde, je zapravo plinoviti div. On je malo masivniji od Jupitera (točnije 2,036 puta) i potrebno mu je oko 1,8 zemaljskih godina da jednom obiđe oko svoje zvijezde. Od svoje zvijezde je udaljena 1,74 astronomskih jedinica (jedna astronomska jedinica odgovara prosječnoj udaljenosti Zemlje od Sunca).

Kako se glasa

Predložite dva imena – jedno za egzoplanet i jedno za zvijezdu oko koje on kruži – putem Google obrasca na ovom linku. Stroga pravila imenovanja su također na istom linku i prijedlozi koji nisu u skladu s pravilima neće se uzimati u razmatranje.

Neka od pravila su da nema imena komercijalne prirode, imena pojedinaca, mjesta ili događaja ponajprije poznatih po političkim, vojnim ili religijskim aktivnostima,
imena osoba koje su umrle prije manje od jednog stoljeća (1919.), imena živih osoba, imena kućnih ljubimaca, nova odnosno izmišljena imena,
akronimi i slično.

Kako se bira

Iz pristiglih prijedloga, Nacionalni komitet za Bosnu i Hercegovinu izabrat će pet najboljih. Imena planeta i zvijezde ne moraju nužno biti iz istog primljenog prijedloga.

Najboljih pet prijedloga imena planeta i zvijezde će se dati na javno glasanje (u kojem će moći sudjelovati pojedinci i ustanove).

Nakon glasanja prijedlozi će se rangirati tako što će se odabrati prvorangirani i dva zamjenska prijedloga. Prva tri na popisu – odnosno prvorangirani i dva zamjenska - bit će proslijeđena Upravnom odboru natječaja IAU100 NameExoWorlds koji donosi konačnu odluku o imenu.

Zamjenska imena potrebna su u slučaju da na primjer neka druga država predloži isto ime za egzoplanetni sustav koji je toj državi dodijeljen, objašnjeno je iz AD Orion.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:29