Article_Top_970x250

Građani BiH napokon mogu kupovati i prodavati na Amazonu

lijepa vijest

Građani BiH napokon mogu kupovati i prodavati na Amazonu

lip 15, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Shutterstock

Nakon 26 godina postojanja kompanija Amazon je uvrstila Bosnu i Hercegovinu na svoju listu, čime je omogućena prodaja, ali i kupovina preko ove najveće trgovine na svijetu.

Profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Zaimović je podijelila informaciju da je za poduzetnike u Bosni i Hercegovini omogućena prodaja na Amazonu. Naime, kompanija Amazon je prije dva tjedna revidirala listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača i sada se na toj listi nalazi i naša zemlja.

U najvećoj online trgovini na svijetu sada se među 188 zemalja nalazi i Bosna i Hercegovina, nakon što je Amazon dodao novih 85 zemalja, piše Klix.ba.

BiH na Amazonovoj listi zemalja

BiH na Amazonovoj listi zemalja

Jedini način da prodavači iz BiH prodaju svoje proizvode na Amazonu bio je taj da osnuju poduzeće i u nekoj od zemalja iz koje je prodaja dozvoljena. To je svima stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu.

Omogućena i kupovina

Klix.ba je isprobao i otkrio da je Amazon konačno učinio dostupnom i kupovinu većine proizvoda kupcima iz BiH, jer je do sada bilo moguće kupovati samo određene proizvode poput knjiga i CD/DVD-ova, a od sada su dostupni i tehnika, igračke, odjeća, pa čak i hrana.

Naravno, dostava u BiH iz Amerike s Amazon.com je dosta skuplja nego iz Europe s npr. Amazon.de.

Amazon je američka kompanija sa sjedištem u Seattleu. Osnovao ju je Jeff Bezos 1994. godine, a pokrenuta je 1995. godine i jedna je od prvih velikih kompanija koje se bave prodajom raznih proizvoda posredstvom interneta.

Osim u Sjedinjenim Američkim Državama, Amazon ima svoje web stranice i u Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Kini i Japanu.

Amazonov godišnji prihod za 2020. godinu iznosio je 386 milijardi dolara, što je 37,62 posto više u odnosu na 2019. godinu.

Amazon je godinama u samom vrhu najvećih kompanija na svijetu, a poseban skok imali su tijekom pandemije koronavirusa kada je porasla online kupovina, zbog čega su najavili zapošljavanje desetaka tisuća novih radnika u Americi.

Dnevnik.ba

Tagovi: